Ingezonden persbericht

Gemeente Amsterdam - Amsterdam investeert in veiliger en aantrekkelijker Westpoort

23/10/2003 - Amsterdams college van B&W stelt Meerjarenplan Westpoort 2003 - 2006 vast

Het Amsterdamse Westpoort moet een veiliger en aantrekkelijker gebied worden voor ondernemers en hun werknemers. Om dat te bereiken zullen de gemeente Amsterdam, de politie en particuliere bedrijven het 24-uurs toezicht op de bedrijfsterreinen uitbreiden. Controle en handhaving worden versterkt, met de nadruk op criminele activiteiten en milieudelicten. De gemeente zal zorgen voor een digitaal loket, waardoor het voor ondernemers eenvoudiger wordt vergunningen aan te vragen. Deze acties maken deel uit van het Meerjarenplan Westpoort 2003 - 2006, dat het college van B&W heeft vastgesteld.

Wethouder Maij is door het college benoemd als coördinerend wethouder Westpoort. De wethouder: "Westpoort doet het goed, maar is een kwetsbaar gebied. Daarom investeren we extra in een schoon, heel en veilig Westpoort".

Westpoort is een bedrijven- en industriegebied van ruim 35 km² in de westelijke haven, met ongeveer 1000 veelal kleinere bedrijven. Westpoort heeft ongeveer 400 bewoners. In 2002 waren ruim 40.000 personen in het gebied werkzaam. Het gebied is kwetsbaar voor zware en georganiseerde criminaliteit, zo bleek uit onderzoek van het Van Traa-team in 2002. Daarbij gaat het vooral om milieudelicten, braak en diefstal, opslag en productie van verboden goederen (zoals hennep en xtc) en smokkel. In het Veiligheidsplan Amsterdam, dat de gemeenteraad afgelopen zomer heeft goedgekeurd, is Westpoort daarom aangemerkt als gebied dat speciale aandacht krijg (de zogenaamde gebiedsgerichte benadering).

In de aanpak voor Westpoort zal het Van Traa-team zorgen voor een centraal gekoppelde databank waarin per perceel gegevens zijn opgenomen over verhuur, onderhuur en activiteiten, zodat illegaliteit kan worden tegengegaan. Ook kan de handhaving van vergunningen en procedures beter, waarbij samenwerking met diverse organisaties, zoals politie, justitie en verschillende gemeentelijke diensten wordt aangegaan. In dat kader worden op dit moment ook besprekingen gevoerd met de Belastingdienst. De Ondernemersvereniging Regio Amsterdam (ORAM) werkt aan betere samenwerking tussen particuliere beveiligings- en andere bedrijven en politie. Het zal voor bedrijven ook gemakkelijker worden gemaakt om aangifte te doen van misdrijven. Ter bestrijding van criminaliteit en terrorisme dienen zo'n 50 bedrijven per juli 2004 maatregelen te hebben genomen (project Port Security), waarvoor het college 820.000 Euro beschikbaar heeft gesteld. Begin oktober is de Westpoortbus van start gegaan, waarmee werknemers snel en veilig van en naar station Sloterdijk worden vervoerd. In verschillende deelgebieden in Westpoort zijn door de gemeente en het bedrijfsleven initiatieven genomen om te komen tot parkmanagement.

De belangrijkste partijen die in het Meerjarenplan 2003-2006 samenwerken zijn de politie, het Openbaar Ministerie, de Ondernemersvereniging Regio Amsterdam (ORAM) en de gemeente Amsterdam (vooral het Gemeentelijke Havenbedrijf Amsterdam, het Ontwikkelingsbedrijf gemeente Amsterdam, de dienst Amsterdam Beheer, de dienst Milieu en Bouwtoezicht en het Van Traa-team). De afstemming van beleid, handhaving en prioriteiten voor het gebied vindt plaats in de subdriehoek Westpoort, waarin het gemeentebestuur, OM en de politie participeren.