Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 oktober 2003, no. 195

Eindhoven centrumgemeente voor fraudepreventie

De gemeente Eindhoven is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benaderd om een voortrekkersrol in de regio te vervullen ten behoeve van een landelijk dekkend netwerk van interventieteams. De bedoeling van dit netwerk is om zwart werk, illegale arbeid, sociale zekerheidsfraude en fiscale fraude gezamenlijk tegen te gaan en aan te pakken.
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft enige tijd geleden opdracht gegeven tot het oprichten van een landelijk dekkend stelsel van fraude-interventieteams. Naast gemeenten nemen ook de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, Uitvoeringsorganisatie Werknemers Verzekeringen (UWV), de Sociale Verzekeringsbank en het Openbaar Ministerie deel aan het landelijk dekkend netwerk.

De gemeente Eindhoven heeft te kennen gegeven dat zij als centrumgemeente wil fungeren voor de regios Limburg Zuid, Limburg Noord, Brabant Zuidoost en Brabant Noord. In de gemeente Eindhoven wordt groot belang gehecht aan het voorkomen en opsporen van fraude en handhaven.

Het oprichten van een landelijk dekkend netwerk van fraude-interventieteams waarbij tussen de genoemde partijen wordt samengewerkt is nieuw en de verwachtingen zijn landelijk groot. Met de nieuwe opzet wordt beoogd meer preventief te werk te gaan op het gebied van fraudebestrijding. Gemeenten hebben hier een groot belang bij in het licht van het toenemend financieel risico voor het verstrekken van bijstand.

© 2003 Gemeente Eindhoven