VVD



23 okt 2003 - Het paar heeft volgens de VVD het vertrouwen geschaad

Volgens VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen hebben Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit de twee achtereenvolgende premiers niet de volledige waarheid verteld. Zij hebben daarmee het vertrouwen geschaad. Van Aartsen: "Het paar is zelf verantwoordelijk voor de gevolgen, en niet de premier of de minister van Binnenlandse Zaken." Dat heeft VVD-fractievoorzitter Van Aartsen gezegd tijdens het debat in de Tweede Kamer over de kwestie-Mabel Wisse Smit.

Van Aartsen zei tijdens zijn bijdrage "een dam te willen opwerpen'' tegen de "hyperventilatie'' die de Nederlandse samenleving overkomt zodra het om het koningshuis gaat. Wat de VVD-leider betreft kan het debat kort zijn. De regering valt namelijk niets te verwijten, en heeft zelfs "snel en adequaat'' gehandeld. De VVD-fractie stond en staat achter het besluit van de regering dat de toestemmingswet voor het huwelijk niet wordt ingediend.

Wel zet Van Aartsen vraagtekens bij de spoed achter het onderzoek dat eind juni 2003 door de AIVD is verricht. Hij wil weten wat daarvoor de precieze reden is geweest. Van Aartsen vraagt zich ook af waarom er nog een vervolgonderzoek plaats zou moeten vinden. Verder benadrukte van Aartsen dat de verantwoordelijkheid voor de AIVD volgens de VVD-fractie op 10 oktober door Balkenende te eenzijdig bij VVD-minister Remkes (Binnenlandse Zaken) is neergelegd. CDA-minister Donner, inzake justitiële diensten, en Balkenende zelf voor het geheel, zouden ook verantwoordelijk zijn.

Tenslotte maakte van Artsen duidelijk dat de vaste commissie voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten een vitaal instrument van de parlementaire democratie is. In de commissie nemen de fractievoorzitters niet plaats namen hun eigen fractie, maar namens de gehele Kamer. De Kamer moet er dan ook op vertrouwen dat de commissie haar werk naar behoren doet en optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden om de regering volledig te controleren. Onderwerp van gesprek was de operationele werkwijze van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, alle andere onderwerpen horen in het openbare debat thuis.

23 oktober 2003