Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross- van Dorp, ter gelegenheid van de installatie van het Forum biotechnologie en genetica. Den Haag, 23 oktober 2003.

Geachte voorzitter, geachte leden van het forum en andere aanwezigen,

Vraag een willekeurige Nederlander wat biotechnologie of genetica is en je zult waarschijn- lijk alleen maar vragende blikken terugkrijgen. Voor de meeste mensen zijn biotechnologie en genetica vreemde termen, om niet te zeggen `een ver-van-mijn-bed-show'. Maar dat zou het eigenlijk niet meer moeten zijn. Want veel mensen maken er inmiddels gebruik van of krijgen er vroeg of laat mee te maken. Denk bijvoorbeeld maar aan het gebruik van medicijnen die langs biotechnologische weg zijn gemaakt, aan erfelijkheidsonderzoek of aan genetische screening.
Dankzij een ware kennisexplosie is het belang van biotechnologie en genetica de laatste jaren enorm toegenomen. Steeds meer problemen op het gebied van de gezondheid en ge- zondheidszorg kunnen worden opgelost. Ik vind dan ook dat we de krachten moeten bunde- len om optimaal gebruik te kunnen maken van de kansen en de vooruitgang die op het ter- rein van biotechnologie en genetica worden geboekt.

Maar een goede communicatie, voorlichting en educatie over wat er op de genoemde vak- gebieden allemaal gaande is, vind ik net zo belangrijk. Dat wil zeggen: het geven van infor- matie aan het grote publiek over bestaande mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen op het terrein van biotechnologie en genetica. Tegelijkertijd moeten ook het veld en de overheid van elkaar weten waar ze mee bezig zijn en waar mogelijk met elkaar optrekken. Want al- leen dan bereik je de doelstellingen die je voor ogen hebt.

Daarom is het goed dat er een Forum Biotechnologie en Genetica is. In dat forum zijn het veld, de overheid en indirect ook de inwoners van dit land vertegenwoordigd. Het forum is enerzijds een plek waar uitwisseling van informatie en discussie kan plaatsvin- den. En anderzijds de plek van waaruit de krachten kunnen worden gebundeld voor actie. Ik ben dan ook blij dat ik dit forum vandaag officieel mag installeren.

Over krachtenbundeling gesproken: het forum is een samenvoeging van het Forum genetica, gezondheid en gezondheidszorg en het Platform medische biotechnologie, die beide wel als commissies van het forum blijven voortbestaan. Die samenvoeging is weloverwogen en in goed overleg met u gebeurd. Dit in de verwachting dat daarmee de onderlinge uitwisseling


---

van kennis en expertise doelmatiger en beter verloopt. Met het oog daarop heeft ook een versterking van het secretariaat plaatsgevonden.

Het forum, zo lees ik voor uit de instellingsbeschikking, heeft vier hoofdtaken: 1) het uitwisselen van informatie, inzichten en visies over nieuwe ontwikkelingen; 2) het beoordelen van nieuwe ontwikkelingen op hun bijdrage aan een verbetering van de gezondheidszorg en volksgezondheid;
3) het stimuleren van en het bijdragen aan een evenwichtige communicatie, menings- en besluitvorming door rijksoverheid, politiek en andere betrokken organisaties; 4) het stimuleren van meningsvorming in het publieke domein.

Uit deze opsomming kun je afleiden dat het in het forum draait om om communicatie. Dat betekent notities schrijven, veel onderlinge uitwisseling van kennis, veel discussiëren en anderen van uw bevindingen op de hoogte te stellen. Op die manier kan het veld meepraten over de beleidsontwikkeling bij de overheid. Het gaat dan niet alleen om het noemen van knelpunten, maar ook om het nadenken over de oplossing van die knelpunten. Met het pro- ject Biotechnologie als open beleidsproces, waar ook het forum bij is betrokken, zijn we daar al goed mee bezig.

Maar er moet niet alleen gepraat, maar ook gedaan worden. Ik zou graag zien dat dit forum, nog meer dan al gebeurde in de tijd vóór de samenvoeging, in actie komt. Die acties kun- nen variëren van een brief en notitie richting veldpartijen, overheid en nationaal of Europees parlement, tot het houden van symposia en conferenties. Anders gezegd: het gaat mij er niet om dat u veel papier produceert, maar dat u signaleert en de discussie over biotechno- logie in de samenleving mee aanjaagt.

Een goed voorbeeld is de Bilderbergconferentie over erfelijke en/of aangeboren aandoenin- gen, die mede op initiatief van de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisa- ties, de VSOP, wordt gehouden en in januari van start gaat. Ik zeg er gelijk bij dat voor VWS de mogelijkheden om dit soort initiatieven de komende jaren te financieren, zeer gering zijn. U zult dus als forum moeten proberen nieuwe financiële bronnen aan te boren. Of juist met redelijk eenvoudige middelen een groot bereik zien te halen. Ik raad u aan om nog meer ge- bruik te maken van `free publicity'. Je ziet steeds meer artikelen en bijdragen in de grotere landelijke dagbladen.
Voor het aanjagen van het publieke debat over biotechnologie zou u ook andere bladen en andere media kunnen aanboren. Als u zorgt voor goed materiaal, dan vindt dat wel zijn weg naar de inwoners van dit land.


---

Ik wil tenslotte alle leden van het Forum veel succes toewensen en ik hoop nog veel van en over het Forum te horen. Daarmee verklaar ik het Forum Biotechnologie en Genetica officieel voor geïnstalleerd en dank ik u voor uw aandacht.


---- --