Gemeente Haarlem


23 oktober 2003

197/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer

Planontwikkeling zo goed als afgerond

Gemeente Haarlem en Bouwfonds Ontwikkeling sluiten ontwikkelingsovereenkomst Mariastichting

Wethouder Mimi Rietdijk namens de gemeente Haarlem en regiodirecteur Rein Willems namens Bouwfonds Ontwikkeling ondertekenden op donderdag 23 oktober de herontwikkelings-overeenkomst voor het terrein van de Mariastichting. Bijzonder is dat Bouwfonds Ontwikkeling de totale verantwoordelijkheid voor het project draagt. De gemeente Haarlem neemt de openbare ruimte in het gebied na oplevering compleet ingericht af. Een dergelijke overeenkomst is in Haarlem in deze omvang niet eerder gesloten.

De ondertekening van de ontwikkelingsovereenkomst valt samen met de laatste fase van de planontwikkeling. Daarom is bij de ondertekening nu voor de eerste maal de verschijnings-vorm van de verschillende gebouwen getoond. Architect Thijs Asselbergs (Architectuur-centrale Haarlem) presenteerde de plannen. Het college van burgemeester en wethouders besloot op 7 oktober in te stemmen met het uitwerkingsplan van het bestemmingsplan 'Spaar en Hout'. De woningplattegronden, de definitieve tekeneningen van de gevels en de prijzen worden begin volgend jaar bekend. De officiële verkoop start in het najaar van 2004.

Cultuur en comfort
Bouwfonds ziet 'cultuur' en 'comfort' als belangrijke dragers voor het plan. De mooie kapel van het ziekenhuis, die in oude luister behouden blijft, krijgt een maatschappelijk-culturele bestemming. Gedacht wordt aan kleine concerten, tentoonstellingen en voorstellingen, vooral bedoeld voor de bewoners uit de directe omgeving. Comfort komt tot uitdrukking in goede woningen, ondergronds parkeren met uitgangen in de kleinschalige appartementengebouwen, een huismeester en aanvullende diensten. Bouwfonds start binnenkort met een onderzoek onder de tot nu toe ruim 600 geïnteresseerden naar de behoefte daaraan. Vanaf najaar 2004 komen de woningen in verkoop.

Achtergrond
De ontwikkelingsovereenkomst heeft als basis een stedenbouwkundig programma van eisen waarover Bouwfonds en gemeente Haarlem het begin vorig jaar al eens waren. De locatie van het Spaarneziekenhuis, aan het Spaarne en de Haarlemmerhout, is uiteraard heel aantrekkelijk. De gemeente Haarlem heeft daarom, toen sprake was van verkoop van het ziekenhuisterrein, bedongen dat er minstens 380 woningen zouden komen. De plannen van het Bouwfonds voorzien in de ontwikkeling van ongeveer vierhonderd woningen, nieuw en in het oude ziekenhuisgebouw. De wijk wordt autovrij, wat de kwaliteit van het gebied in belangrijke mate bepaalt. Daarom is voorzien in een parkeergarage voor ongeveer 600 auto's. Naast de woningen is er in de plannen ongeveer 8 à 10.000 vierkante meter kantoorruimte voorzien. Er komt een woontoren van circa 60 meter hoog, enkele kleinschalige appartementengebouwen aan het Spaarne, een plein met de afmetingen van de Grote Markt met daaraan appartementen en een klein aantal eengezinswoningen. De bouw start medio 2005, de eerste woningen worden eind 2006 opgeleverd.

Voor meer informatie kunt u zich melden bij Murco Mijnlieff, gemeente Haarlem (023-5113886) of Linda Joosten, Bouwfonds Ontwikkeling (023-5306677).



---- --