Gemeente Amsterdam

Groen licht voor bouw grootste openbare bibliotheek van Nederland 23 oktober 2003 - Marjan Lansdaal

Het college wil een krediet van ca. EUR 88 miljoen beschikbaar stellen voor de nieuwbouw van de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam op het Oosterdokseiland. Daarnaast heeft het college ingestemd met het definitieve ontwerp van dit gebouw. Donderdag 23 oktober presenteert Hannah Belliot, wethouder Cultuur, samen met Duco Stadig, wethouder Stedelijke Ontwikkeling en de architect van het gebouw, Jo Coenen, de plannen van het college.

persconferentie nieuwbouwplannen openbare bibliotheek

De huidige centrale vestiging aan de Prinsengracht is te klein. In 1999 heeft de gemeente daarom besloten dat er een nieuwe vestiging moet komen. De afgelopen jaren hebben in het teken van de voorbereidingen gestaan. Het college heeft nu groen licht gegeven voor de bouw van dit moderne en open gebouw dat vlakbij Centraal Station gelegen is. Op 6 november worden de plannen voorgelegd aan de raadscommissie Cultuur, op 19 november neemt de gemeenteraad de uiteindelijke beslissing.

Belang van de nieuwbouw

Hannah Belliot stelt dat de nieuwe vestiging van groot belang is voor de stad. `De bibliotheek is een belangrijke informatieve, educatieve en culturele basisvoorziening in Amsterdam. Met een groot en divers bereik. Zo bezoekt bijna 80 % van de jongeren de bibliotheek. Daarom willen we, ondanks de huidige economische omstandigheden, graag investeren in de Amsterdamse bibliotheek van de toekomst.'

Uitnodigende nieuwe bibliotheek

De nieuwe bibliotheek wordt ruim twee keer zo groot als het huidige gebouw en is daarmee de grootste openbare bibliotheek van Nederland. Naar verwachting zullen per jaar twee miljoen mensen de bibliotheek bezoeken. Het wordt een uitnodigende plek, bezoekers zijn straks zeven dagen per week van tien uur 's ochtends tot tien uur 's avonds welkom. Zij hoeven niet langer in de rij te staan voor informatie, een studieplaats of een internetaansluiting. Bovendien heeft deze nieuwe vestiging een tentoonstellingsruimte en een theater dat 270 zitplaatsen telt. Daarnaast kan iedereen terecht in het leescafé op de bovenste verdieping, waarvandaan men een prachtig uitzicht over de stad heeft.

Van ontwerp naar bouw

In oktober 2004 start projectontwikkelaar MAB met de bouw van de bibliotheek. Het Oosterdokseiland wordt momenteel bouwrijp gemaakt. De gemeente heeft een aanbestedingsprocedure gestart, onder voorbehoud van goedkeuring door de raad. Daarnaast zijn de betrokken partijen bezig met de uitwerking van het ontwerp, het bestek en het interieur. In april/mei 2004 start MAB met de bouw van de parkeergarage onder de nieuwe bibliotheek. Naar verwachting kan de nieuwe vestiging haar deuren medio 2007 openen.

Cultuur op Oosterdokseiland en Zuidelijke IJ-oever

Het Oosterdokseiland maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Zuidelijke IJ-oever. Het vormde lange tijd een doorgangsgebied tussen binnenstad en het IJ met weinig uitstraling. Diverse culturele instellingen, kantoren, winkels, horeca en woningen gaan nu zorgen voor herstel van de band tussen de stad en het IJ. De nieuwe bibliotheek zal een belangrijke culturele publiekstrekker worden aan het nieuwe plein aan de oostzijde van de Oosterdokskade. Aan dit plein, dat kennis en cultuur als thema heeft, staan tevens het nieuwe Conservatorium, horeca en kantoren.

© Gemeente Amsterdam