Gemeente Haarlem


24 oktober 2003

201/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
Nummer
Gedeputeerden Staten wil renovatie 'Nieuwe Energie' subsidieren

Op 21 oktober heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland voorgesteld om een subsidie van 1,4 miljoen euro te geven aan het Haarlemse culturele bedrijventerrein 'Nieuwe Energie'(voormalig EBH-terrein). De Gemeente Haarlem is hierover zeer verheugd.
Wethouder Berny Martini: 'De subsidie is een zeer belangrijke bijdrage aan de herontwikkeling van het oude EBH-terrein in 'Nieuwe Energie'. Het maakt de renovatie van twee panden mogelijk én steunt een werkervaringsproject.'

Subsidie voor renovatie van oude gebouwen
De subsidie worden gegeven voor het opknappen van twee oude gebouwen: het Administratiekantoor en de 'Oerkap'. In het Administratiegebouw zit op dit moment al 'de nieuwe Vide', een culturele broedplaats voor kunstenaars. De 'Oerkap' is een gebouw dat aan de Zuiveringshal en het Meterhuis vastzit. Deze grote ruimte kan later gebruikt worden als expositieruimte.
De subsidie is verder bedoeld voor een werkervaringsproject. De renovatie en opknapbeurt van de gebouwen kan voor een deel worden gedaan door werklozen die al langere tijd op zoek zijn naar een baan, voornamelijk jongeren. De werkervaring die ze opdoen in dit project kan helpen bij het vinden van een baan.

Nieuwe Energie geeft Haarlem een uniek cultureel bedrijvencentrum
Het project 'Nieuwe Energie' is een samenwerkingsverband tussen gemeente Haarlem en projectontwikkelaar IMCA Vastgoed. Uiteindelijk moet er een cultureel bedrijvencentrum op het Nieuwe Energieterrein komen. Hiervoor wordt de monumentale industriële gebouwen uit de 19 eeuw gerenoveerd met daaromheen nieuwbouw met kantoren en bedrijfsruimtes. Allerlei culturele maatschappelijke en commerciële instellingen en activiteiten kunnen het gebied een nieuwe en aantrekkelijke impuls geven.

Nieuwe Energie belangrijk voor de stad
Op dit moment is het al druk op het terrein van 'Nieuwe Energie' met allerlei culturele initiatieven en horeca. Dat wordt met het realiseren van de renovatie en de nieuwbouw alleen maar meer.
Het project Nieuwe Energie is een van de sleutelprojecten voor het vergroten van de binnenstad. Langs de Harmenjansweg gebeurt er in de komende jaren veel. Het Drosteterrein wordt na het vertrek van de cacaofabriek geschikt gemaakt voor wonen en kleine bedrijven. Langs het Spaarne komt een langzaamverkeersroute en bebouwing met kantoren, woningen en horeca. Op dit moment wordt ook gebouwd in de Thorbeckebuurt en de nieuwe Spaarnoog/Damaststraat. Op die manier ontstaat er vanuit de binnenstad een nieuwe culturele route met bedrijven, woningen en horeca. Het eindpunt van deze nieuwe route vanuit de binnenstad is het project 'Nieuwe Energie'.

Provinciale Staten moeten nog instemmen
Op 8 december zal Provinciale Staten het subsidievoorstel behandelen en stemt zij hopelijk in met het toekennen van de subsidie aan het project Nieuwe Energie.


Murco Mijnlieff
023-5113458



023-5114362 ---- --