Gemeente Zwolle

Zwolse aanpak van Antillianen en Arubanen succesvol Aanhoudingen verricht; straffen tot 4 jaar opgelegd

Gezamenlijk persbericht van de gemeente Zwolle, de Politie IJsselland en het Openbaar Ministerie

Zwolle heeft een brede aanpak ontwikkeld voor de problematiek van Antillianen en Arubanen. Eén aspect is de repressieve aanpak door het Vespulateam van politie en Openbaar Ministerie. Dit onderzoek heeft geleid tot tientallen aanhoudingen. Bij de Zwolse aanpak van Antillianen en Arubanen wordt niet alleen ingestoken op de zichtbare overlast in Zwolle. Ook is er veel aandacht voor preventieve maatregelen om de problemen van deze bevolkingsgroep terug te dringen.

De aanpak in Zwolle bestaat uit de versterking van de eigen kracht van de Zwolse Antilliaanse/Arubaanse gemeenschap in nauwe samenhang met de harde aanpak van een criminele en overlast gevende harde kern. Hiervoor heeft de politie in overleg met het Openbaar Ministerie het Vespulateam opgericht. Dit team richt zich op criminele Antillianen en Arubanen in Zwolle. Dit was met name nodig omdat een kleine groep binnen deze gemeenschap het in ernstige mate verziekte voor de gehele Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap.

De aanpak van die groep criminelen richt zich op:
oppakken en uit de roulatie halen van de harde kern figuren; in een zo vroeg mogelijk stadium ontmoedigen/afbreken van een criminele carrière van de personen daaromheen (meelopers, boodschappendragers); afgeven van een duidelijk signaal dat Zwolle niet "interessant" is voor vanuit het westen van het land komende criminele Antillianen en Arubanen.

Deze aanpak vormt een passend antwoord op de criminaliteit binnen de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap, die onder geen beding getolereerd wordt. Van de lijst van 15 harde kern Antilliaanse en Arubaanse criminelen zijn er inmiddels 12 aangehouden en ingesloten, van de handlangers/meelopers inmiddels 41. De 12 aangehouden Antillianen en Arubanen hielden zich bezig met ernstige geweldsdelicten, drugshandel, diefstallen, vuurwapenbezit en loverboy praktijken.

Het antwoord van de politie zal dan ook blijvend gericht zijn op het met alle ten dienste staande opsporingsmiddelen vergaren van inzicht in daders, hun relaties, hun werkwijzen en werkterreinen. Daarnaast zullen zij intensief gevolgd worden en zo snel mogelijk worden aangehouden om rust en orde terug te brengen, waar onveiligheid en angst heerst. Het werken met top 15 daderlijsten blijkt daarbij naast succesvol ook goed werkbaar. Deze lijsten worden voortdurend geactualiseerd en bekendgemaakt in alle wijkteams, zodat vele ogen en oren de handel en wandel van deze 'lijst-genoteerden' (en hun criminele relaties) kunnen volgen, om vervolgens toe te slaan.

Naast deze harde aanpak heeft Zwolle ook veel aandacht voor preventieve maatregelen om de problemen van deze bevolkingsgroep terug te dringen. Bijvoorbeeld: Zwolse Antilliaanse moeders die ondersteunen bij de opvoeding; leerwerkprojecten voor jonge Antillianen en Arubanen; een aangepast inburgeringsprogramma; en last but not least is er het project van Vertrouwens Informatie Personen (inschakeling van invloedrijke en al in de Antilliaanse gemeenschap bekende personen). Met name de inzet van het VIP-programma kweekt veel goodwill binnen de gemeenschap en is daarmee - ook landelijk gezien - een succesvol onderdeel.


---