Gemeente Dalfsen

23-10-2003

Van den Berg IJsselmuiden ontwerpt Visie Waterfront Dalfsen

DALFSEN - In juli van dit jaar heeft de gemeente Dalfsen aan drie stedenbouwkundige bureaus gevraagd een offerte met een globale stedenbouwkundige visie in te dienen voor het Waterfront (het circa 4,8 hectare grote gebied tussen de Vecht, Prinsenstraat, Molenstraat en Bruinleeuwstraat). Een gemeentelijke projectgroep heeft in de maand september de drie ingezonden offertes en visies nader bestudeerd, waarna begin oktober aan Burgemeester en Wethouders is geadviseerd de keuze te laten vallen op het bureau Van den Berg uit IJsselmuiden.

Burgemeester en Wethouders hebben het advies van de projectgroep overgenomen. Diezelfde projectgroep gaat nu verder met dit bureau om tot een schetsplan te komen, dat later uitgewerkt kan worden tot een bestemmingsplan Waterfront.

Daarbij heeft het college aangegeven dat bij het ontwerpen van het schetsplan onder meer rekening moet worden gehouden met een aantal uitgangspunten, zoals het visueel verbinden van de Prinsenstraat met het verblijfsgebied langs de Vecht (de kade), het opnemen van een woonfunctie in dit gebied (deels met het zicht op de Vecht), de handhaving van de witte villa, aandacht voor de beperking dat buitendijks bouwen niet mogelijk is, beoordeling van de verkeersontsluiting bij de brug, de bouw van een nieuw gemeentehuis naast de bestaande locatie (dit voorkomt een dure tijdelijke huisvesting), rekening houden met voldoende windvang voor de Westermolen. De parkeersituatie in het gebied ten slotte dient goed geregeld te worden.

Op dit moment zijn de voorbereidingen nog niet volledig uitgewerkt; er moet nog heel wat "geschetst" worden. Dat betekent dat de aanvankelijke planning iets moet worden bijgesteld. De gemeente wil nu begin 2004 naar buiten treden met de stedenbouwkundige schets. De bevolking krijgt dan ruimschoots de gelegenheid hiervan kennis te nemen en te reageren. Naar verwachting vindt dit medio februari 2004 plaats. Hieraan wordt vroegtijdig aandacht gegeven.

De drie bureaus waren:
SAB uit Arnhem, Van den Berg IJsselmuiden en Groep 5 van der Ven uit Rotterdam. Ze hebben eind augustus de door hen gemaakte visies aan de gemeente gepresenteerd.