Katholieke Universiteit Nijmegen

Meer betrokkenheid van de overheid bij kerken nodig Kerken en levensbeschouwelijke organisaties verdienen meer ondersteuning door de overheid. Daarbij wordt gedacht aan structureel overleg tussen kerken en overheid, grotere publieke erkenning van het belang van kerken, en projectgebonden subsidie. Meer structurele financiële ondersteuning is een punt van discussie. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek dat donderdag 23 oktober in Nijmegen werd gepresenteerd door het onderzoeksinstituut KASKI, op een symposium ter gelegenheid van het afscheid van de directeur van het KASKI, dr. L. Spruit.

Religie en levensbeschouwing worden door 72% van de Nederlanders (enigszins) belangrijk gevonden vanwege de rituelen bij belangrijke levensmomenten en met het oog op de opvoeding van kinderen. Deze morele en rituele functie van religie vindt 63% ook belangrijk op het niveau van de samenleving, bijvoorbeeld voor het behoud van waarden en normen en bij herdenkingen. Het belang dat aan religie en levensbeschouwing wordt toegekend gaat derhalve ver uit boven de 40% van de Nederlanders die zich als lid van een kerkgenootschap beschouwt.

Vertrouwen in kerkelijke organisaties
Ondanks het belang dat men hecht aan religie en levensbeschouwing is het vertrouwen in de kerkelijke organisaties relatief laag: 38% heeft vertrouwen in de kerken, 23% is neutraal. Dat is lager dan vertrouwen in vakbonden of liefdadigheidsorganisaties, maar wel hoger dan vertrouwen in grote ondernemingen en politieke partijen. Een grote groep Nederlanders vindt financiële ondersteuning van kerken door de overheid een goede zaak; 71% is het (volkomen) eens met de stelling dat de overheid garant dient te staan dat er minstens 1 kerkgebouw in een dorp blijft staan waar mensen kunnen samenkomen, 47% vindt dat de overheid moet bijspringen als parochies of kerkelijke gemeentes het financieel niet meer redden. Volgens de ondervraagden verdient de religieuze `sector' nagenoeg evenveel subsidie als de culturele sector.

Belang van religie voor samenleving
Behalve het opinie-onderzoek is er met een aantal prominente vertegenwoordigers uit kerken, wetenschap, overheid en maatschappelijke organisaties uitgebreid gesproken over het belang van kerken en de verhouding tussen kerken en overheid. Los van kerkelijke achtergrond en politieke kleur wordt het belang van religie voor de samenleving hoog ingeschat. Anderzijds wordt ook kritisch naar het functioneren van de kerken gekeken en worden betere communicatie, aansluiting bij de moderne mens en professionalisering aanbevolen. Verder wordt gepleit voor meer betrokkenheid en erkenning vanuit de overheid, en meer structureel overleg tussen overheid en kerken over gemeenschappelijke actiepunten. Subsidiëring van kerkelijke projecten in de sfeer van welzijn of cultuur wordt mogelijk geacht, maar wat betreft structurele financiering door de overheid zijn er duidelijke tegenstellingen tussen voor- en tegenstanders. Voorstanders wijzen met name op de problemen die de kerken hebben om goed te functioneren en trekken parallellen met subsidiëring van culturele instellingen en sportverenigingen, tegenstanders vrezen inmenging in binnenkerkelijke aangelegenheden.

Uitgebreid verslag binnenkort beschikbaar

Tijdens het symposium is op de uitkomsten van het onderzoek gereageerd door de bisschop van Rotterdam, mgr. A. van Luyn, en Eerste-Kamerlid voor de PvdA prof. mr. E. Jurgens. Een uitgebreid verslag van het opinie-onderzoek, de gesprekken en de reacties tijdens het symposium verschijnt over enkele maanden als boek bij uitgeverij Meinema. 23-10-2003