PODIUM

Informatiecentrum Noord/Zuidlijn geopend

In de oostelijke vleugel van Amsterdam CS is deze maand het informatiecentrum over de Noord/Zuidlijn geopend. Opzet en inrichting van het centrum zijn in handen van Podium Bureau voor educatieve communicatie bv uit Utrecht.

De projectorganisatie van de Noord/Zuidlijn koos Podium uit vier kandidaten. Het bureau is ook verantwoordelijk voor de bemensing van het informatiecentrum en het geven van rondleidingen, ontvangsten en presentaties.

De aanleg van de Noord/Zuidlijn is een groot en langdurig project. Tegelijkertijd ondergaat het Centraal Station een ingrijpende metamorfose. Er komen onder meer een nieuw bus- en metrostation en de sporen worden verlegd. Een kwart miljoen reizigers ondervindt dagelijks de gevolgen van de werkzaamheden op en rond het Centraal Station en aan de Noord/Zuidlijn. Zij hebben recht op heldere uitleg.

Het informatiecentrum in de zijvleugel van het Centraal Station behandelt de meest uiteenlopende zaken van deze projecten, aan de hand van praktijkvoorbeelden en aansprekende presentaties. Zo staat er een grote perspex maquette van de Noord/Zuidlijn, is er een virtuele reis te maken van Station Centuurbaan, via Station Rokin naar CS en kan men een kijkje nemen in ondergronds Amsterdam. Naast de techniek komen ook de besluitvorming, de architectuur en de bereikbaarheid aan bod. Een aparte expositie schenkt aandacht aan de verbouwing van de stationsomgeving.

De publieksvoorlichting over de Noord/Zuidlijn is Podium op het lijf geschreven, gelet op de ervaring met andere grote infrastructurele werken. Het bureau was al eerder betrokken bij onder meer infocentra voor de HSL-Zuid/A4 in Leiderdorp, de Maeslantkering in Hoek van Holland en het Stormrampmuseum in Ouwerkerk en het binnenkort te openen bezoekerscentrum bij de ingang van het Amsterdamse Bos.

Het informatiecentrum is open voor elke belangstellende van 10.00 tot 17.00 uur (maandag en zaterdag gesloten), zondags van 11.00 tot 16.00 uur.