Productschap Diervoeder

23/10/2003

Opschorting implementatie nieuwe declaratievoorschriften inzake de etikettering van de samenstelling in mengvoeders

In Richtlijn 2002/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 (welke in werking treedt met ingang van 6 november 2003) wordt aangegeven dat met betrekking tot de etikettering van mengvoeders voor landbouwhuisdieren alle daarin aanwezige voedermiddelen genoemd moeten worden.

Ook de hoeveelheid van deze voedermiddelen moet worden vermeld. Hierbij geldt een marge van +/- 15%. Tot op heden kan volstaan worden met de vermelding van de (categorieën) voedermiddelen in afnemende volgorde zonder hoeveelheid.

In de Richtlijn 2002/2/EG wordt aangegeven dat deze open declaratie een belangrijke bijdrage zou leveren aan de bescherming van de volksgezondheid. Uit een recente uitspraak van de Hoge Raad in Engeland, die onlangs is bekendgemaakt, blijken er vragen te zijn bij de steekhoudendheid van deze motivatie. Zij heeft daarom aan het Europese Hof een aantal prejudiciële vragen hierover voorgelegd. De Engelse regering heeft naar aanleiding van deze uitspraak de implementatie van een gedeelte van de Richtlijn 2002/2/EG opgeschorst. Daarnaast is bekend dat in verschillende andere lidstaten en bij het Europese Hof soortgelijke gerechtelijke procedures tegen dit onderdeel van de wetgeving lopen. Verschillende lidstaten hebben inmiddels de Europese Commissie benaderd om opheldering en duidelijkheid in deze te verschaffen.

Gelet op de vorengenoemde situatie is het voornemen aan het bestuur van het Productschap Diervoeder, dat 12 november a.s. vergadert, een voorstel voor te leggen met een tweeledige inhoud:
* continuering van de huidige voorschriften voor etikettering van de samenstelling van mengvoeders voor landbouwhuisdieren na 6 november a.s. en

* opschorting van de implementatie van de wijzigingen die in Richtlijn 2002/2/EG worden genoemd, tot het moment, dat er door het Europese Hof of andere competente EU organen volstrekte duidelijkheid gegeven wordt over dit onderwerp.

Gelet op de vele vragen in de praktijk én het feit dat het bestuur nà 6 november a.s. vergadert, wordt dit bericht nu langs deze weg bekend gemaakt.