CNV

CNV: Eerste wereldwijde actie tegen graaicultuur

CNV-voorstel code topinkomens unaniem aanvaard door WVA

Het Wereldverbond van de Arbeid heeft zich in Jakarta unaniem uitgesproken tegen de graaicultuur van topmanagers. Met de aanvaarding van het CNV-voorstel voor een code rond topinkomens is het de eerste keer dat er wereldwijd een dergelijke overeenstemming is bereikt. CNV-voorzitter Terpstra noemt het een belangrijk signaal en weer een goede stap in de richting naar meer transparantie en openheid over topinkomens.

Terpstra: De unanieme instemming bewijst ook dat het niet alleen iets is waar men zich in Nederland druk over maakt. Het is een onderwerp dat in veel landen leeft. De topmanagers beroepen zich erop dat hun inkomens door internationale markten worden opgedreven. Dan moeten we het ook maar door internationale actie begrenzen. Belangrijke punten uit het CNV-voorstel zijn dat de beloning van leden van de Raad van Bestuur moet worden bepaald door aandeelhouders én werknemers en dat lonen op elk niveau in het hetzelfde bedrijf op een vergelijkbare manier toenemen.
In de visie van het WVA (waarbij ook het CNV is aangesloten) is een bedrijf een gemeenschap, dat onderdeel uitmaakt van de samenleving en daar in zijn beleid ook rekening mee moet houden. Binnen het bedrijf wordt samen gewerkt aan de doelstellingen van een bedrijf. De resultaten van het bedrijf zijn dan ook een gemeenschappelijk resultaat. Dat door verdeling van verantwoordelijkheden de één binnen het bedrijf meer van de vruchten van het bedrijfsresultaat ontvangt, staat voor het WVA niet ter discussie. Met een verschil in de inkomensontwikkeling ligt dat anders.

Enkele punten uit de gedragscode:
De lonen binnen het bedrijf maken op elk niveau een vergelijkbare stijging door, tenzij objectieve criteria verschillen rechtvaardigen.
De loonschalen en inkomensontwikkeling van iedere werknemer binnen het bedrijf zijn transparant en openbaar.
Jaarlijks moeten de beloning en beloningsonderdelen van de leden van de Raad van Bestuur openbaar worden gemaakt.
Beursgevoelige beloningsonderdelen mogen pas uitbetaald worden na vertrek van de leden van de Raad van Bestuur. Bij eventuele onrechtmatige beïnvloeding van de beurskoers moet dit van de beloning worden afgetrokken.
De beloning van leden van de Raad van Bestuur moet worden vastgesteld door aandeelhouders en werknemers.


---

Voor nadere informatie
Marjan Heuving, woordvoerder CNV Vakcentrale

030 29 13 749 / 06 51 72 33 53

23 okt 03 16:57