Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 213
Datum: 23 oktober 2003

Dertien kandidaten burgemeesterschap Leeuwarden

Bij Commissaris van de Koningin Ed Nijpels hebben zich 13 kandidaten gemeld voor het burgemeesterschap van Leeuwarden: 11 mannen en 2 vrouwen. Een paar feiten op een rij :

Van de 13 sollicitanten zijn er drie lid van de VVD, drie van de PvdA, één van D66, drie van het CDA en twee van GroenLinks. Van één kandidaat is een eventueel lidmaatschap van een politieke partij onbekend. Twee kandidaten zijn burgemeester; vijf hebben al ervaring als (oud)wethouder. Verder hebben zes sollicitanten een andere bestuurlijke, ambtelijke of maatschappelijke achtergrond. De meeste (zes) kandidaat-burgemeesters zijn tussen de 50 en 60 jaar oud. Vier van de sollicitanten zijn tussen de 40 en 50 jaar. Eén kandidaat is tussen de 20 en 30 jaar, één tussen de 30 en 40 jaar en één tussen de 60 en 65 jaar.

CdK Nijpels maakt de komende weken een selectie uit de kandidaten en legt die voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Leeuwarden. In de regel zijn dat zes tot acht personen. Met elk van deze kandidaten voert de vertrouwenscommissie een gesprek. Vervolgens doet de vertrouwenscommissie aan de gemeenteraad verslag van haar bevindingen en beveelt ze twee kandidaten aan. De raad vergadert daar achter gesloten deuren over, en maakt daarna de aanbeveling openbaar. Mede aan de hand van deze aanbeveling volgt daarna de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon.


---- --