Politie Zaanstreek-waterland



22-OKT-03
LOC: LANDSMEER, ZUIDEINDE
Overval blijkt verzonnen
Een 23-jarige man uit Landsmeer heeft toegegeven, dat hij een valse aangifte heeft gedaan van een overval waarvan hij het slachtoffer zou zijn geweest. Hij deed de aangifte op 12 juli 2003. Hij heeft toen verklaard door drie mannen met een vuurwapen te zijn overvallen, waarbij hij een tasje aan de overvallers moest afgeven. In het tasje zaten geld en tickets voor een vliegvakantie met vrienden. Na de overval zouden de overvallers in een witte bestelbus zijn gevlucht. Had hij daarvoor destijds het alarmnummer 1-1-2 gebeld, waarna de politie de omgeving heeft afgezet en een uitgebreide zoekactie naar de overvallers had gestart. Ook zou één van de overvallers hem in zijn zij hebben geschopt. Hij werd daarom naar het Boven IJ ziekenhuis in Amsterdam gebracht, waar gekneusde ribben werden geconstateerd.
In het daarop volgende onderzoek rees twijfel aan de waarheid van de aangifte. Bij een nader verhoor op 21 november gaf de man toe de hele overval te hebben verzonnen. Hij had uiteindelijk geen zin met de vrienden op vakantie te gaan en had ook geen tickets gekocht. Om dat te verdoezelen had hij de overval verzonnen. In het ziekenhuis had hij door zijn gedrag de doktoren op het verkeerde been gezet. Er wordt een proces-verbaal wegens valse aangifte opgemaakt.

13:35 22-OKT-03
LOC: WORMERVEER, ZAANWEG
Fietsendief loopt tegen de lamp
Een 25-jarige man uit Wormerveer werd door de politie aangehouden, omdat hij in het bezit was van een gestolen damesfiets. Een zoontje van de eigenaar van de fiets had de man daarmee zien lopen en waarschuwde de politie. De man werd overgebracht naar het bureau en in verzekering gesteld. Hij ontkende de diefstal. Hij zou de fiets te leen hebben gehad van een bekende van hem. Die zou hem ook hebben gevraagd het gereedschap, dat de verdachte bij zich had, voor hem te bewaren.

16:27 22-OKT-03
LOC: ZAANDAM, LIJNS TEWISZ ROGGEPLEIN
Agressieve man aangehouden
Een 20-jarige man uit Zaandam werd door de politie aangehouden, omdat hij in een winkel een andere klant een kopstoot had gegeven. De man was in de winkel aan het roken en een caissière zei daar wat van. Daarop schoot de man zijn sigarettenpeuk weg en raakte daarmee een andere klant. Vervolgens schold hij de caissière uit en gaf een bij haar staande klant een kopstoot. Daarop liep hij de winkel uit. De gewaarschuwde politie kon de man aan de hand van het signalement in de omgeving van de winkel aanhouding. De man verzette zich daarbij zo hevig, dat de agenten pepperspray moesten gebruiken om hem onder controle te brengen. Hij werd aan het bureau ingesloten. Bij zijn verhoor bekende hij het feit. Het slachtoffer, een 21-jarige man uit Zaandam, liep een gezwollen neus op.

18:49 22-OKT-03
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT
Uitslaande brand door brandende kaarsen
Doordat een wapperend gordijn door brandende kaarsen vlam vatte, ontstond een uitslaande brand in een woning boven een automatiek. De 40-jarige bewoonster had de kaarsen aangestoken en was daarna gaan douchen. Doordat rookmelders werden geactiveerd ontdekten andere bewoners van het pand, een 67-jarige en een 52-jarige man, de brand. Zij haalden de vrouw onder de douche vandaan en brachten haar in veiligheid. Daarna probeerden zij met grote brandblussers het vuur te doven. Dat leek aanvankelijk te lukken, doch even later laaide het vuur weer op. Toen was echter inmiddels de brandweer ter plaatse en die had het vuur snel onder controle. Ondertussen probeerden de mannen een hond te redden. Daarbij liepen zij een lichte rookvergiftiging op, die ter plaatse door de ambulancepersoneel kon worden verholpen. Verder vielen er geen gewonden. De hond werd uiteindelijk door de brandweer ongedeerd uit het pand gehaald. De schade bleef beperkt tot brandschade in de woning van de vrouw en verder wat lichte rookschade.

20:17 22-OKT-03
LOC: VOLENDAM
Autodief aangehouden
Een 51-jarige man uit Volendam werd in Abcoude door de politie aangehouden op verdenking van diefstal van een auto. De auto werd op 17 oktober bij een bedrijf in Volendam gestolen. De verdenking ging al snel naar de man uit, omdat hij precies wist waar de sleutels van de auto waren. De auto werd al snel weer in Amsterdam teruggevonden

06:35 23-OKT-03
LOC: PURMEREND, GAASTERLAND
Autokrakers en heler aangehouden
Een 23 en een 24-jarige autokraker en een 36-jarige heler, allen uit Purmerend, werden door de politie aangehouden op verdenking van een inbraak in een auto en het helen van de gestolen goederen. Een getuige zag de inbraak gebeuren en waarschuwde de politie. Hij kon de agenten een goed signalement opgeven. Bij een zoekactie in de omgeving troffen de agenten twee mannen aan, die volledig aan het signalement voldeden. Eén van de mannen is een bekende van de politie. Zij verklaarden bij de 36-jarige Purmerender vandaan te komen. Deze man staat bij de politie bekend als heler en harddrugs verslaafde. Beide autokrakers werden ingesloten en in verzekering gesteld.
Met toestemming van de officier van justitie werd vervolgens de heler aangehouden en een onderzoek in zijn woning ingesteld. Daar werden de uit de auto ontvreemde goederen aangetroffen, alsmede een grote partij andere goederen, welke vermoedelijk van diefstal uit winkels en bouwmarkten afkomstig zijn. Ook trof de politie een kleine hoeveelheid vermoedelijk harddrugs aan. Ook deze man werd ingesloten en in verzekering gesteld. Alle verdachten zullen morgenochtend voor de officier van justitie in Haarlem worden voorgeleid.

12:08 23-OKT-03
LOC: PURMEREND, JAAGWEG
Automobilist raast langs snelheidscontrole
Bij een snelheidscontrole tussen kwart voor acht en kwart voor tien in de ochtend, raasde een automobilist voorbij met een snelheid van 121 km/uur, terwijl er ter plekke slechts 50 km/uur mocht worden gereden. Er werden 650 voertuigen gecontroleerd. 11,3% van hen reden te hard.


---- --