ALEXANDER VIAZEMSKY PR

Eén op drie auto's heeft slechte remmen

Ruim één op de drie auto's rijdt met slechte remmen. Dit is gebleken uit onderzoek dat in opdracht van Kwik-Fit - Nederlands grootste aanbieder van werkplaatsservices - is uitgevoerd.

Mankementen
Zowel aan de remmen voor als achter doen zich regelmatig mankementen voor. Van de auto's waaraan een afwijking is geconstateerd betreft dit in 65% van de gevallen de achterrem, in 59% de voorrem en in 13% van de gevallen de handrem. Daarnaast is de remvloeistof vaak niet meer van goede kwaliteit. Deze resultaten kwamen naar voren uit een representatieve steekproef.

Oorzaken
De oorzaken van dit hoge aantal auto's met slechte remmen kunnen gezocht worden in frequent remmen in files, maar ook rotondes en verkeersdrempels zorgen voor een toenemend aantal rembewegingen. Daarbij komt dat het gemiddelde motorvermogen van een auto de laatste jaren sterk is gestegen. Dit betekent dat een auto eerder op snelheid komt en daardoor vaak sneller weer moet afremmen. Per gereden kilometer wordt gemiddeld zes keer geremd. Bij een auto met een kilometerstand van 100.000 kilometer betekent dit maar liefst 600.000 rembewegingen.

Tussentijdse remcontrole
Berijders van auto's ouder dan drie jaar zijn bekend met de APK-keuring. Als de auto is goedgekeurd, gaan veel mensen ervan uit dat hun auto weer een jaar rijveilig is. Een groot misverstand, want de APK-keuring is een momentopname. Zeker als er niet gelijktijdig ook een onderhoudsbeurt is verricht, is de kans groot dat de remmen al ruim voor de volgende APK-keuring versleten zijn. Omdat het remsysteem steeds zwaarder wordt belast, is tussentijdse controle van het remsysteem van groot belang voor de rijveiligheid.


---


---