Gemeente Den Haag

oktober 2003
College wil opvangvoorziening harddruggebruikers in de Schilderswijk (23 oktober)

Het college van burgemeester en wethouders wil in de Schilderswijk in het voormalige politiebureau aan de Van der Vennestraat een opvangvoorziening voor harddruggebruikers (gebruiksruimte) vestigen. Hiermee wil het college de drugsoverlast op straat verminderen en het welzijn van de harddruggebruikers verbeteren. Het college stelt als voorwaarde dat er voldoende draagvlak in de wijk moet zijn voor de komst van de opvangvoorziening.

In Den Haag zijn ongeveer 2500 harddruggebruikers. De gemeente wil het gebruik van harddrugs terugdringen. De politie doet dat door op te treden tegen drugshandel en door overlast aan te pakken. Parnassia, psycho-medisch centrum en andere instellingen doen dat door harddrugsgebruikers op te vangen en hen te helpen van hun verslaving af te komen. Een nieuwe maatregel is om in wijken met veel drugsoverlast harddruggebruikers niet op straat, maar in een huiskamer te laten gebruiken. In andere steden zijn inmiddels positieve ervaringen opgedaan met gebruiksruimten. De voorziening aan de Van der Vennestraat wordt de eerste gebruiksruimte in Den Haag. Voorlopig komen er twee van deze opvangvoorzieningen in Den Haag.

De gebruiksruimte wordt beheerd door Parnassia en is bestemd voor harddruggebruikers die in de omgeving op straat gebruiken. De voorziening is zeven dagen per week geopend tussen 10.00 en 19.00 uur. Er mogen maximaal 30 harddruggebruikers per moment binnen verblijven. Parnassia en de GGD bepalen samen met de politie wie naar binnen mag. De politie houdt extra toezicht in de omgeving van de gebruiksruimte. Ook wordt een beheerscommissie opgericht waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd zijn.

De komende weken wordt intensief overlegd met de bewoners van de Schilderswijk over de komst van de gebruiksruimte. Deze week hebben alle bewoners een informatiepakket ontvangen en zijn diverse sleutelfiguren geïnformeerd. Vervolgens gaan gemeente, politie en Parnassia op verschillende momenten en plekken langs in de wijk om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Daarna neemt het college een definitief besluit of de voorziening er komt.