Gemeente Leiden

Je kunt niet zomaar ergens beginnen

De nieuwe emancipatienota

Publicatiedatum: 23 oktober 2003

De gemeente Leiden heeft een nieuwe nota emancipatiebeleid opgesteld. In deze nota staan plannen die zorgen dat het emancipatiebeleid beter aansluit op de Leidse situatie. De inspraaktermijn is vastgesteld op zes weken en loopt nog tot en met 24 november.

CULTUUR EN EDUCATIE Het heeft alle schijn van een stapel papieren met vaktermen, maar de emancipatienota is een karakter op zich met een filosofie erachter. Wethouder Rabbae licht dit toe: We staan als het ware op een kruispunt waarbij het de vraag is of de vrouw en de allochtone vrouw in het bijzonder voldoende tot haar recht komt in de samenleving.

Doelstelling van de nota is dan ook om de positie van vrouwen en van homoseksuelen in de samenleving te versterken. Wat betreft de allochtone vrouw is het belangrijk om het debat te organiseren en te stimuleren. Dit geldt overigens ook voor de allochtone homoseksueel, die vaak tegen onbegrip en intolerantie aanloopt binnen de eigen gemeenschap. Het is tenslotte zonde als mensen uit een groep etnische minderheden elkaar niet steunen, meent Rabbae.

Evenwicht

De emancipatienota is ook bedoeld om als gemeente een goed voorbeeld te geven, waarbij het personeelsbeleid kritisch wordt bekeken. Zo zouden er meer vrouwen in topposities moeten gaan werken, bijvoorbeeld in managementfuncties, en is het de bedoeling dat er meer allochtonen in dienst van de gemeente komen. De nota is gericht op een evenwicht tussen de doelgroepen die nog hulp nodig hebben en de diversiteit, waarbij de multiculturele samenleving daadwerkelijk samen leeft, woont en werkt. Rabbae legt uit dat de gemeente daarin haar verantwoordelijkheid moet dragen. Je kunt als gemeente wel het debat opengooien en de belangen organisaties steunen, maar dan moet je als instelling wel het goede voorbeeld geven.

Het debat opengooien is wethouder Rabbae niet vreemd, toen hij directeur was van het Nederlands Centrum voor Buitenlanders deed hij het al. En dat zal ik ook altijd blijven doen, aldus een gedreven Rabbae.

De emancipatienota is voor Rabbae wat hij zich voorstelt als een opdracht aan zichzelf, die hij wil voltooien in zijn periode als wethouder. Je kunt niet zomaar ergens beginnen. De nota maakt het tot een samenhangend geheel met een duidelijke doelstelling. Ik zou dan ook graag begin volgend jaar willen starten met het in de praktijk brengen van het emancipatiebeleid.

De emancipatienota ligt ter inzage bij de bibliotheken van het stadhuis en Stadsbouwhuis. U kunt dagelijks terecht van 9.00 tot 16.30 uur en in het stadhuis ook op donderdagavond van 17.30 tot 20.00 uur. Bij de informatiebalies van het stadhuis en het Stadsbouwhuis is een exemplaar van de nota verkrijgbaar. U kunt uw schriftelijke reactie nog tot en met 24 november indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 9100, 2300 PC in Leiden. Nadere informatie bij Esther Oortwijn, beleidsadviseur emancipatie, op telefoonnummer: 071 516 52 55.

Deze pagina is gewijzigd op 23-10-2003