Gemeente Leiden

Stopzetten kunstuitleen: ruimte voor innovatie

Publicatiedatum: 23 oktober 2003

Het is al een tijdje onderwerp van gesprek. De gemeente Leiden stopt met de kunstuitleen van het CBK (Centrum Beeldende Kunst). Vanaf januari 2004 worden er geen nieuwe kunststukken meer uitgeleend door het CBK. Wat is precies de consequentie voor het bestaansrecht van het CBK? En wat gebeurt er met de huidige kunstuitleen?

CULTUUR EN EDUCATIE - De kunstuitleen is ooit opgezet om beeldende kunst in Leiden voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Helaas moet de gemeente Leiden concluderen dat deze doelstelling niet is behaald. Gebruikers van de kunstuitleen van het CBK behoren voornamelijk tot een beperkte doelgroep. Kunstuitleen is in Leiden dus niet het goede instrument om beeldende kunst onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Hierdoor heeft de gemeente besloten de meerwaarde in de kunstuitleen elders onder te brengen. Beleidsadviseur B. Kienjet, geeft als voorbeeld als je een nieuw huis wilt bouwen, dan moet je eerst je oude huis verkopen.

Het nieuwe huis van de gemeente begint bij de samenvoeging van het CBK met De Lakenhal, waardoor ze elkaars krachten kunnen bundelen. Zo blijven de individuele activiteiten bestaan, maar profiteren ze daarbij van elkaars kennis. De inspanningen hiervoor moeten leiden tot het intensiveren van de al lopende kunstverspreidende activiteiten van het CBK. Natuurlijk moeten de betrokken partijen zelf invulling geven aan de ontwikkeling van nieuwe activiteiten, legt Kienjet uit. Ruimte voor innovatie dus.

Nieuwe ontwikkelingen

De kunstwerken die in omloop zijn door de kunstuitleen krijgen een aantal nieuwe bestemmingen. Te denken valt aan De Lakenhal, openbare gebouwen, maar ook aan het gebruik van kunst voor educatieve doeleinden. Al met al zorgt de opheffing van de kunstuitleen voor veel nieuwe ontwikkelingen die de moeite waard zijn om te blijven volgen.

Deze pagina is gewijzigd op 23-10-2003