Gemeente Hengelo

GS: Akzo Nobel Hengelo voldoet aan huidige veiligheidsnorm

Persbericht

---

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Hengelo en de provincie Overijssel

Zwolle, 23 oktober 2003

Informatieavond omwonenden dinsdag 28 oktober

GS: Akzo Nobel Hengelo voldoet aan huidige veiligheidsnorm

Gedeputeerde Staten zijn van oordeel dat Akzo Nobel Chemicals bv te Hengelo voldoet aan de huidige veiligheidsnorm voor bestaande bedrijven, het plaatsgebonden risico (zgn.risicocontour). Akzo Nobel heeft de risicos opnieuw moeten berekenen volgens de nieuwste rekenmethoden. De resultaten zijn weergegeven in een veiligheidsrapport. De provincie Overijssel heeft het veiligheidsrapport beoordeeld evenals een aantal andere overheden. Dit zijn de gemeente Hengelo, de Arbeidsinspectie en het bestuur van de regionale brandweer.

De ruimtelijke inpassing van de chlooropslag is getoetst aan een andere risiconorm. Deze norm genaamd het groepsrisico is een beleidsnorm. Het geeft een inspanningsverplichting tot in geval van overschrijding. Dit blijkt vanwege de chlooropslag bij Akzo Nobel het geval te zijn. Met de beëindiging van de chloorproductie zal hieraan invulling worden gegeven.

De rijksoverheid is van plan in 2010 de risiconormen aan te scherpen. Akzo Nobel voldoet mogelijk hieraan niet, maar omdat zij de chloorproductie in 2006 beeindigt eist GS dan ook verder geen verder onderzoek.

Informatieavond omwonenden

Dinsdagavond 28 oktober organiseren de provincie Overijssel, de gemeente Hengelo en Akzo Nobel een informatieavond om de stand van zaken rond het bedrijf toe te lichten. De heer Ranter, gedeputeerde voor o.a. veiligheid en handhaving in de provincie Overijssel, legt uit hoe het oordeel van de provincie tot stand is gekomen. Burgemeester Kerckhaert van Hengelo gaat in op de gevolgen voor Hengelo van de ontwikkelingen bij Akzo Nobel. Daarnaast geeft de heer Stuip, locatiemanager van Akzo Nobel uitleg over de gang van zaken tot aan de sluiting in 2006 en gaat de heer Reuvekamp in op de ontmanteling van de fabriek. Na afloop van deze presentaties is er voor de aanwezigen ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen.

De informatieavond wordt gehouden in De Waarbeek, Twekkelerweg 327 te Hengelo. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Veiligheidsrapport

Het Veiligheidsrapport ligt ter inzage vanaf vrijdag 24 oktober op werkdagen van 08.30 uur tot 13.00 uur bij de afdeling Milieu van de gemeente Hengelo, Markt 204, 2^e etage Telgenflat te Hengelo en eveneens na telefonische afspraak (tel. 074 245 96 55) op werkdagen van 08.30 uur tot 16.30 uur in het provinciehuis van Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle.

Informatie: Bonnie van der Meer , team Communicatie, provincie Overijssel,

telefoon (038) 425 14 16

Gemeente Hengelo, afdeling Communicatie, Jan Arie Bijl, 074 245 9099

Akzo Nobel Hengelo, Communicatie manager, Frank Terhorst, , telefoon (074) 2443311

of 06 206 097 01


---