Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving

Den Helder 23-10-2003 - 15.10 uur

Dodelijk verkeersongeval
St. Maartensvlotbrug, donderdag 23 oktober 2003. Op donderdagmorgen omstreeks 10.20 vond er een aanrijding plaats op de kruising van de Ruigeweg en de Sint Maartensweg in Sint Maartensvlotbrug. Een 66-jarige man uit Harenkarspel reed in een personenauto over de Ruigeweg. Op genoemde kruising wilde hij rechtsaf rijden in de richting Sint Maartensbrug. Vermoedelijk heeft hij de personenauto over het hoofd gezien die op de Sint Maartensweg reeds. In deze auto zat een echtpaar uit Sint Maarten. De 60-jarige man (bestuurder) en zijn 56-jarige vrouw werden in de flank geraakt, raakten van de rijbaan en botsten tegen een brugleuning aan. Vervolgens raakte de auto op z'n kop in een sloot. Twee passanten, een bestuurder van een vrachtwagen en de bestuurder van een landbouwtractor probeerde de auto aan de kant te trekken. Hier werd het werk overgenomen door een gealarmeerd sleep- en bergingsbedrijf met duiker. Nadat zij uit de auto waren bevrijd, werd het echtpaar per ambulance overgebracht naar het Medisch Centrum te Alkmaar en het Westfries Gasthuis te Hoorn. Hier overleed de 60-jarige man. De toestand van zijn vrouw is uiterst kritiek. Voor haar leven wordt gevreesd.
De 66-jarige bestuurder werd met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn 64-jarige echtgenote, die als passagier meereed, liep geen letsel op.
Ter plaatse werd geassisteerd door de bemanning van de traumaheli en de brandweer.

In de herhaling
Den Helder, woensdag 22 oktober 2003.
Op woensdagmiddag omstreeks 14.10 uur vond op de splitsing Vijzelstraat - Bassingracht in Den Helder een aanrijding plaats. Een 44-jarige man uit Den Helder reed op een fiets over de Bassingracht en kreeg op genoemde splitsing geen voorrang van een 24-jarige man uit Den Helder in een personenauto. Er ontstond een aanrijding met materiele schade. Bij controle bleek de automobilist alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 250 ug/l. Dat is juist een slok meer dan de toegestane 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Dit bleek niet de eerste keer te zijn geweest dat de man met alcohol op achter het stuur zat. Op 27 september 2003 gaf zijn verkeersgedrag al aanleiding om hem te laten blazen. Toen bleek de man 745 ug/l alcohol in zijn adem te hebben (ruim 3 maal het wettelijk maximum). De verdachte kreeg een proces-verbaal.

Verkeerscontrole
Den Helder, woensdag 22 oktober 2003.
Op woensdagmiddag werd een verkeerscontrole gehouden op de Jan Verfailleweg in Den Helder. Er werd gecontroleerd op snelheid en de draagplicht van de autogordel. In totaal werden 37 bekeuringen uitgeschreven. Twee bestuurders reden harden dan de toegestane 50 km per uur (hoogst gemeten snelheid: 65 km per uur), 33 bleken geen gordel te dragen en 2 waren niet-handsfree aan het bellen. Schagen, donderdag 23 oktober 2003.
Op donderdagmorgen werd een controle gehouden op de Zuiderweg in Schagen. Hier werd 14 maal bekeurd voor het rijden zonder veiligheidsgordel en 2 maal voor het niet-handsfree bellen.

Alcoholcontrole
Den Hoorn, donderdag 23 oktober 2003.
Op donderdagmorgen omstreeks 10.00 uur werd op de Pontweg in Den Hoorn een 53-jarige man uit Den Burg in een personenauto gecontroleerd. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. De man blies 345 ug/l. Dat is anderhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l. De automobilist kreeg een proces-verbaal.

Invordering rijbewijs
Wieringermeer, woensdag 22 oktober 2003.
Op woensdag werden er snelheidscontroles gehouden in de Wieringermeer. Omstreeks 17.00 uur werd een 24-jarige Medemblikker gecontroleerd op de Medemblikkerweg te Wieringerwerf. De automobilist reed 142 in plaats van de toegestane 80 km per uur. Omdat hij zijn rijbewijs niet bij zich had, werd zijn auto ingenomen. Tegen afgifte van het rijbewijs krijgt hij zijn auto weer mee. Omstreeks 22.00 uur reed een 34-jarige man uit Schagen 134 km per uur op de Schagerweg in Middenmeer. Hier mag ook maar 80 km per uur gereden worden. Ook deze automobilist moest zijn rijbewijs inleveren.