Gemeente Winterswijk


23 oktober 2003

Gemeente en brandweer bundelen krachten bij stormschade

Vele handen maken licht werk. Dat is het motto van de samenwerking tussen de brandweer en de gemeente bij stormschade. De twee instanties slaan de handen ineen bij het opruimen van omgevallen bomen en afgescheurde takken. In het kader van de samenwerking wordt een gezamenlijke cursus bomenzagen gehouden.

,,Het opruimen van omgevallen bomen gaat natuurlijk veel sneller en beter als je de krachten bundelt'', stellen Jan Hesselink, coördinator opleidingen van de brandweer en Jan Legtenberg van de gemeente Winterswijk.
De samenwerking geldt alleen bij calamiteiten. Bij normale omstandigheden tijdens kantooruren blijft de gemeente verantwoordelijk voor het opruimen van omgevallen bomen. 's Avonds en in het weekend is het de taak van de brandweer.
Als voorbeeld noemt Hesselink de storm van vorig jaar herfst. ,,Dat was op een zondag. Er was een flink aantal bomen en takken op de weg gevallen. Door de samenwerking met de gemeente verliep het opruimen zeer voorspoedig.'' ,,Zowel de brandweer als wij waren erg content met het resultaat '', vult Legtenberg aan.

Het initiatief tot samenwerking bij calamiteiten werd enkele weken voor de storm in 2002 genomen door Hesselink. Zowel de gemeente als de Winterswijkse brandweer vonden het een goed idee.

Om de samenwerking tussen beide instanties nog beter te laten verlopen, wordt de cursus 'bomenzagen onder spanning' gehouden. In totaal nemen vijf ambtenaren en negen Winterswijkse brandweerlieden deel aan de cursus die op woensdag 29 oktober van start gaat met een theorieavond. De praktijkdagen worden gehouden in de maand november. De prioriteit van de cursus ligt vooral bij het zagen. Ook veiligheid en technische kennis van de kettingmotorzaag komen aan bod. Hesselink: ,,Bij de brandweer is het onderlinge niveau tussen de brandweerlieden als het gaat om het bedienen van een kettingmotorzaag erg verschillend. Het is essentieel om drie specialisten per blusploeg te hebben die goed overweg kunnen met het apparaat.'' De ambtenaren die de cursus volgen, zijn vooral mensen die later zijn ingestroomd en diegenen die een eerdere cursus kettingzagen hebben gemist.
Om de samenwerking nog beter op elkaar af te stemmen, gebruiken beide instanties tegenwoordig dezelfde machines. ,,Zo kunnen we de kettingmotorzagen makkelijk uitwisselen en weet iedereen hoe het apparaat werkt.''