Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Defensie

Postbus 20701
2500 ES 's-Gravenhage
telefoon: 070 3188 188

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Postbus 20061
2500 EB 's-Gravenhage
telefoon: 070 3486 486

Aan:

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4
Den Haag

I.a.a.:

de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22
2513 AA Den Haag

Ons nummer: DVB/CV-305/03

Datum: 23 oktober 2003

Onderwerp: Besluitvorming deelneming aan vredesmissies

In antwoord op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken d.d. 14 oktober jl, kenmerk 03-BuZa-63, om informatie over de termijn waarop het kabinet voornemens is een besluit te nemen over een mogelijke Nederlandse militaire bijdrage aan de VN-missie in Liberia; over de verlenging van de Nederlandse militaire bijdrage aan SFIR in Irak; over een mogelijke deelneming aan de uitbreiding van ISAF in Afghanistan; en over de mogelijke deelname aan andere vredesmissies waarvoor een verzoek om een Nederlandse militaire bijdrage is ontvangen, informeren wij u als volgt.

Besluitvorming over een mogelijke Nederlandse militaire bijdrage aan de VN-missie in Liberia (UNMIL) is nog deze maand voorzien.

Besluitvorming over de verlenging van de Nederlandse militaire bijdrage aan de stabilisatiemacht in Irak (SFIR) is voorzien voor medio november a.s., en houdt mede verband met de rotatie van het eerste Nederlandse contingent.

Het kabinet is voornemens in de loop van november a.s. een besluit te nemen over mogelijke deelneming aan de uitbreiding van ISAF in Afghanistan, primair de Duitse presentie in Kunduz. Een en ander hangt samen met de noodzaak van nadere besluitvorming in NAVO-verband.

Ons hebben geen verzoeken bereikt om Nederlandse militaire bijdragen aan andere vredesmissies.

De minister van Buitenlandse Zaken De minister van Defensie

Mr. J.G. de Hoop Scheffer H.G.J. Kamp


---