Gemeente Smallingerland

Verscherpte controle bij de ECO-stations
23 oktober 2003

Verscherpte controle bij de ECO-stations

In Smallingerland kan iedere inwoner met een ECO-pasje afval aanbieden. Voorwaarde is wel dat door middel van legitimatie aangetoond kan worden dat de gegevens kloppen.

Waarom controle?

Op het ECO-station vindt op dit moment een verscherpte controle plaats. Er wordt regelmatig geprobeerd om afval van buiten de gemeente of van bedrijven te storten op de ECO-stations. Dit gebeurt omdat in veel naburige gemeenten burgers moeten betalen voor het wegbrengen van afval. Burgers van Smallingerland hoeven niet te betalen voor het brengen van afval, met enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor hele grote partijen. Ook bedrijven moeten betalen voor hun afval.

Dagelijks komt het voor dat bijvoorbeeld:

* iemand uit een naburige gemeente een pasje gebruikt van iemand uit Smallingerland

* een baas zijn personeelslid bedrijfsafval laat storten met gebruik van pasje personeelslid

* iemand die verhuisd is naar een andere gemeente (en zijn pasje niet heeft ingeleverd) gebruik wil maken van een geblokkeerd pasje.

Al dat "illegale" afval komt voor rekening van de inwoners van Smallingerland. Wij proberen juist om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zodat afval betaalbaar blijft en wij deze "gratis" stortvoorziening op de ECO-stations kunnen behouden.

Van de inwoner van Smallingerland die een pasje heeft en waarvan de gegevens allemaal kloppen, vragen wij begrip dat het wat meer moeite kost om het terrein op te komen. Controleren is de enige manier om misbruik van de pasjes te voorkomen.

Legitimatie met document huidig adres

Door middel van een geldig legitimatiebewijs controleren wij de gegevens die bij het pasje horen. Legitimeert u zich met uw rijbewijs en u bent inmiddels verhuisd, neem dan een document mee waarop uw huidige adres staat vermeld (bijvoorbeeld de groene kaart van uw autoverzekering of een recent bankafschrift).