Openbaar Ministerie

Zutphen, 23 oktober 2003

Hoger beroep tegen vrijspraak dierenactivisten

Het OM in Zutphen gaat in hoger beroep in de zaken van vijf dierenactivisten die op 10 oktober 2003 terecht hebben gestaan. Hiertoe is besloten omdat het OM meent dat het handelen van deze dierenactivisten wel valt onder het begrip openlijke geweldpleging en medeplegen vernielingen en loslaten van de nertsen.

Op 10 oktober 2003 heeft de officier van justitie tegen vijf dierenactivisten vier maanden gevangenisstraf geëist voor openlijke geweldpleging, vernieling en loslaten van nertsen. De rechter heeft vier activisten hiervan vrijgesproken. De vijfde dierenactivist is alleen schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging en kreeg vijf weken cel opgelegd. Deze straf was gelijk aan het voorarrest.

Deze 5 activisten maakten deel uit van een groep van 49 personen die op 5 september zijn aangehouden omdat ze bij een fokkerij in Putten enkele duizenden nertsen hadden losgelaten en vernielingen hadden aangericht. De overige verdachten, die zijn heengezonden met een dagvaarding, moeten zich op 31 oktober voor de rechter verantwoorden.