Gemeente Sneek


Sneker binnenstad de beste boven de rivieren
De Sneker binnenstad is op één na de beste binnenstad van Nederland. Dit kwam donderdagmiddag 23 oktober 2003 naar voren bij de prijsuitreiking van de verkiezing Beste Binnenstad 2003.

Na een afvalrace in voorrondes waren nog vier binnensteden overgebleven voor de titel Beste Binnenstad van Nederland: 's Hertogenbosch, Breda, Dordrecht en Sneek. 's Hertogenbosch ging uiteindelijk met de eer strijken, maar Sneek kreeg als enige een eervolle vermelding en werd dus tweede.

Juryrapport
Het juryrapport zegt over Sneek:

Wanneer er bij deze verkiezing een onderscheid zou zijn gemaakt tussen 'grote' en 'kleine' steden, dan had Sneek in de tweede categorie zeker de titel Beste Binnenstad verkregen. Dit jaar is de vakjury van mening dat Sneek een eervolle vermelding verdient. De attractiviteit van de binnenstad van Sneek wordt bepaald door de combinatie van:
* Een belangrijke bovenlokale aantrekkingskracht. Zo is bijvoorbeeld ruim 55% van de totale omzet in de niet-dagelijkse artikelensector afkomstig van bestedingen door bezoekers van buiten Sneek.

* Een aantrekkelijke mix van winkels, horeca en overige voorzieningen. In Sneek zijn 126 van de in totaal 144 winkelbranches aanwezig. Ook bevindt er zich, volgens de vakjury, in de binnenstad een aantrekkelijke mix van grootwinkel- en filiaalbedrijven en zelfstandige ondernemers. Daarnaast zet de gemeente zich in voor (her)ontwikkeling van straten in het zogenaamde B- en C-milieu.

* De binnenstad is goed bereikbaar zowel per auto als met het openbaar vervoer. Dit aspect kan volgens de consument echter wel verbeterd worden. De gemeente is daarnaast bezig met het verbeteren van de parkeermogelijkheden door onder meer het toevoegen van parkeerplaatsen aan de randen van de binnenstad. De parkeertarieven zijn weliswaar gestegen in de afgelopen jaren, maar in vergelijking met andere steden nog steeds relatief laag.
* Sneek heeft een aantrekkelijke inrichting van de openbare ruimte (onlangs heringericht). Samen met het centrummanagement zet de gemeente zich in voor een verdere verbetering.
* De samenwerking tussen verschillende partijen in de binnenstad. Sinds 1999 werken diverse partijen samen aan het vergroten van de economische vitaliteit van de binnenstad. Gemeente en diverse verenigingen en stichtingen werken samen bij de organisatie van evenementen.

* U kunt hier doorklikken naar het volledige juryrapport

Vertegenwoordigers van het Sneker Centrummanagement en het gemeentebestuur namen de eervolle vermelding in ontvangst. Op de foto van links naar rechts:
de heer mr. G.H.N.L. van Woerkom, voorzitter van de vakjury en hoofddirecteur ANWB, wethouder economische zaken van Sneek Frans A.J.M. Middelhoff, mevrouw A.H. van Arenthals-Kramer Freher, voorzitter van Mitex en voorzitter van de Nationale Winkelraad van MKB Nederland
en wethouder Centrummanagement van Sneek, Tom Metz. Sneek kreeg een eervolle vermelding in de race om de titel Beste Binnenstad van Nederland in 2003.
Foto Capital Photos