Sociaal en Cultureel Planbureau

Beste lezer,

Vandaag is "Rapportage minderheden 2003. Onderwijs, arbeid en sociaal-culturele integratie." verschenen.

ISBN: 90 377 0139 6
472 paginas, prijs EUR 32,50

Hieronder volgt een beknopte samenvatting.

Berichten over de haperende integratie van etnische minderheden zijn in de media bijna dagelijkse kost, maar hoe staat het nu in feite met die integratie? Op welke wijze en in welke mate hebben de minderheden deel aan ons maatschappelijk systeem? Dat is niet alleen een kwestie van culturele oriëntatie of van waarden en normen, maar ook en vooral van maatschappelijk succes.
Aan de hand van nieuwe gegevens wordt
in dit rapport de deelname van de minderheden aan het onderwijs belicht. Kinderen van immigranten uit Marokko en Turkije presteren steeds beter op school, maar toch lopen zij, vooral op het punt van de Nederlandse taal, aan het einde van het basisonderwijs nog steeds aanzienlijk achter op hun autochtone leeftijdgenoten.
De arbeidsmarkt komt ook
aan bod. De minderheden hebben daar sinds het midden van de jaren negentig veel bereikt. Hun werkloosheid daalde spectaculair. Maar kunnen zij hun positie ook consolideren, nu de economie sinds enkele jaren tegenwerkt? De hoge jeugdwerkloosheid onder deze groepen vormt een verontrustend signaal.
Het laatste deel van dit rapport gaat
in op de culturele aspecten van integratie. Wat voor kijk hebben de verschillende etnische groepen op gezin en familie, opvoeding, man-vrouwverhoudingen en religie? In welke mate onderscheiden zij zich van de autochtonen en van elkaar? Gaan zij in hun vrije tijd met autochtonen om of verkeren zij bij voorkeur in eigen kring? Wat vinden autochtonen en allochtonen van elkaar?

De SCP-minderhedenrapportages worden vervaardigd op verzoek van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie. Ze maken deel uit van de informatievoorziening aan de Kamer over minderheden en minderhedenbeleid, maar zijn ook bedoeld voor iedereen die is geïnteresseerd in het wel en wee van de minderheden in ons land.

Wilt u meer weten,
raadpleeg onze website: http://www.scp.nl/boeken/titels/2003-13/nl/metainfo.htm