Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer

- 16 oktober 2003 -

Visumverlening in Schengenverband

Op 23 oktober 2003 publiceert de Algemene Rekenkamer het rapport Visumverlening in Schengenverband. De Algemene Rekenkamer heeft onderzocht of het systeem van visumverlening bijdraagt aan het verkleinen van de veiligheidsrisico's (terrorisme, criminaliteit e.d.) en het tegengaan van illegaal verblijf in Nederland. Het onderzoek heeft niet alleen betrekking op de Schengenvisa die maximaal voor 90 dagen gelden, maar voor een deel ook op de Machtigingen voor voorlopig verblijf (MVV's).

In 1985 werd het Schengenakkoord gesloten. Dit akkoord voorzag in de geleidelijke afschaffing van de gemeenschappelijke binnengrenzen waardoor vrij verkeer van goederen, diensten en personen tussen de deelnemende (Europese) landen mogelijk werd. Personen uit 133 landen moeten voor reizen naar Nederland een visum aanvragen. De Algemene Rekenkamer heeft onder meer gekeken hoe de beslissing over de visumaanvraag wordt genomen en hoe toezicht wordt gehouden op de binnenkomst, het verblijf en het vertrek van de vreemdeling.

Exemplaren van het rapport en het bijbehorende persbericht zijn op donderdag 23 oktober 2003 door leden van de pers vanaf 9.00 uur onder embargo af te halen aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag. Zoals gebruikelijk kan hier niet over gepubliceerd worden totdat de Algemene Rekenkamer het rapport aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd. Het embargo geldt daarom tot donderdag 23 oktober 13.00 uur.