Ingezonden persbericht

EMBARGO DONDERDAG 23 OKTOBER 16.00 UUR

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN HET PLATFORMDETAILHANDEL.NL EN HET MINISTERIE VAN VERKEER EN WATERSTAAT

's-Hertogenbosch Beste Binnenstad 2003
DETAILHANDEL EN MINISTERIE PAKKEN BEREIKBAARHEID BINNENSTEDEN AAN

Den Haag, 23 oktober 2003 - Vandaag hebben het PlatformDetailhandel.nl en Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat de verklaring "Naar een gezamenlijke aanpak van de bereikbare binnenstad" ondertekend. EVO, TLN en KNV ondersteunen het initiatief van het PlatformDetailhandel.nl en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om de bereikbaarheid van binnensteden aan te pakken. Zij hebben de gezamenlijke aanpak mede ondertekend.

In deze gezamenlijke verklaring onderstrepen de partijen het belang van een goede bereikbaarheid van de binnenstad voor het woon-, werk-, en leefklimaat van een stad. Er zijn acht afspraken vastgelegd ter stimulering van een goede bereikbaarheid van de binnensteden.

Met de ondertekening van de verklaring benadrukken overheid en de private partijen het belang om uiterlijk 1 februari 2004 een publiek-privaat samenwerkingsverband op te richten om een nationaal kader voor stedelijke distributie (bevoorradend verkeer) op te stellen. In dit nationale kader worden kwaliteitseisen gesteld aan lokale regelgeving, over bijvoorbeeld venstertijden en voertuigeisen. Centraal daarbij staat de afstemming van deze lokale regelgeving met onder meer buurgemeenten en maatschappelijke organisaties. Het publiek-privaat samenwerkingsverband onderzoekt tevens de mogelijkheden voor collectieve ontheffingen voor bepaalde vormen van vervoer.

Samen met het ministerie zetten de private partijen binnen drie maanden een gebiedsgerichte pilot op, die zich richt op het ontwikkelen van een gezamenlijke aanpak om de bereikbaarheid van stedelijke regio's in heel Nederland te versterken. De detailhandel wil middels drie branche-projecten de voertuigbewegingen ten behoeve van de detailhandel met 10% verminderen, zodat transportbesparing rond stedelijke distributie wordt bereikt. Eind 2004 komt er een gezamenlijke evaluatie van de afspraken om te beoordelen in hoeverre de gezamenlijke aanpak een bijdrage heeft geleverd aan een vitale, bereikbare binnenstad.

Wonen, werken, winkelen, cultuur en verkeer hangen in een vitale binnenstad nauw samen. Naast bewoners, bezoekers, werkenden en consumenten heeft daarom ook de detailhandel behoefte aan goede bereikbaarheid van de binnenstad. Het bevoorradend verkeer zorgt immers voor de gevulde schappen in de winkels. Er gelden echter nogal wat beperkingen in gemeenten voor vervoerders en verladers.

Om het belang en de positie van de binnenstad extra onder de aandacht te brengen is de verkiezing 'Beste Binnenstad 2003' gehouden. De vakjury, onder leiding van de heer mr. G.H.N.L. van Woerkom, directeur van de ANWB, heeft een aantal binnensteden beoordeeld op het samenspel van factoren zoals bereikbaarheid, verblijfsklimaat, vestigingszaken en de samenwerking tussen detailhandel en gemeente.

Vandaag heeft het PlatformDetailhandel.nl de prijs 'Beste Binnenstad 2003' uitgereikt aan de gemeente 's-Hertogenbosch. 's-Hertogenbosch is door de vakjury verkozen tot beste binnenstad 2003, vanwege de grote bovenlokale aantrekkingskracht, de aantrekkelijke mix van functies, de actieve rol van de gemeente bij het aantrekkelijk maken van de binnenstad, de cultuurhistorische kwaliteiten en hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte, de kwaliteit van de promotie van de binnenstad, de inspanningen van de gemeente op het gebied van mobiliteit en de structurele samenwerking tussen belanghebbenden in de binnenstad.

De vakjury heeft tevens een eervolle vermelding toegekend aan Sneek, vanwege de bovenlokale aantrekkingskracht, de aantrekkelijke mix van voorzieningen en de gevarieerdheid van het winkelaanbod, goede bereikbaarheid, de aantrekkelijke inrichting van de openbare ruimte en de samenwerking tussen de verschillende partijen in de binnenstad.

Noot voor de redactie,