Ingezonden persbericht

Bureau voor Accreditatie erkent certficaat metaalconserveren

UTRECHT, 20031023 -- De Raad voor Accreditatie heeft erkenning verleend aan DNV Certification BV voor het afgeven van Certificaten van Vakbekwaamheid Metaalconservering conform EN 45013. Daarmee heeft de Waarborgcommissie Metaalconservering haar doelstelling gehaald, namelijk een erkend examen voor stralers, spuiters en constructieschilders. Opdrachtgevers zullen nu in aanbestedingen op het gebied van het conserveren van metalen oppervakken de eis kunnen stellen dat alleen gecertificeerd personeel de werkzaamheden uitvoert. Als bewijs gelden de DNV-persoonscertificaten Metaalconservering.


Overgangsmaatregel
Omdat het niet mogelijk is deze eis in zijn geheel direct in te voeren, zullen bedrijven in de gelegenheid worden gesteld hun personeel geleidelijk op het gewenste niveau te brengen. Door opdrachtgevers is hiervoor een overgangsregeling opgenomen in de bestekteksten (voor een voorbeeld zie bijlage).

Vakmanschap
Het doel is een kwalitatieve standaard in de industrie te verkrijgen, die leidt tot een grotere duurzaamheid van staalconservering. De erkenning van het vakmanschap in de metaalconserveringsbranche zal ook leiden tot een beter imago, en een nieuwe instroom van (jonge) mensen.

Duurzaamheid van staalconstructies
Van oudsher kent constructiestaal vele toepassingen. Zowel bij bruggen, petrochemische installaties, energiecentrales, windturbines en dergelijke wordt staal veelvuldig toegepast. Staalconstructies zijn een vast onderdeel uit onze leefomgeving. Kiezen voor staal gebeurt niet alleen uit esthetische motieven, maar zeker ook vanuit economische en duurzame beweegredenen. Het ambacht Metaalconservering sluit hier naadloos bij aan. De stralers, spuiters en schilders uit deze branche zorgen er uiteindelijk voor dat staalconstructies er niet alleen mooi uitzien, maar vooral ook duurzaam beschermd worden tegen weersinvloeden. Omdat het personeel waar het hier om gaat praktisch is ingesteld, heeft de Certificering een beperkt theoretisch en een uitgebreid praktisch gehalte. De Waarborgcommissie, waarin vele belanghebbenden organisaties, zoals opdrachtgevers, applicateurs, branchevereniging en dergelijke zitting hebben, heeft functieprofielen en de bijbehorende eindtermen opgesteld. Deze zijn nu door de Raad van Accreditatie erkend. De vakbekwaamheid wordt niet alleen getoetst op kwaliteit, ook de bescherming van het milieu en het aspect van veiligheid zijn een integraal onderdeel van de eindtermen. Alle partijen zijn ervan overtuigd dat het voornoemde een belangrijke bijdrage zal leveren aan een duurzame samenleving.



Ingezonden persbericht