Royal Dutch Petroleum

Resultaat derde kwartaal: plus 16 procent

23/10/2003

Het aangepaste resultaat van de Koninklijke Shell/Groep op basis van geschatte actuele kosten over het derde kwartaal was bijna 2,6 miljard dollar, 16% hoger dan een jaar geleden. De cijfers zijn vanochtend bekendgemaakt.


---

Gekeken naar de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aangepaste resultaat met 53 procent naar ruim 9,8 miljard dollar. Het aangepaste resultaat geeft de berekening op basis van geschatte actuele kosten. Hierbij worden de voorraadwinsten of -verliezen buiten beschouwing gelaten. Zo ontstaat een beter beeld van het bedrijfsresultaat.

Het nettoresultaat was in het derde kwartaal ruim 2,6 miljard dollar, slechts één procent hoger dan een jaar geleden.


---

Belangrijke kenmerken van het derde kwartaal in 2003:

Het nettoresultaat van $ 2.665 miljoen lag 1% boven dat van een jaar geleden.

Het aangepaste resultaat van de Groep op basis van geschatte actuele kosten (nettoresultaat op basis van geschatte actuele aankoopkosten van de verkopen vóór bijzondere posten) over het kwartaal was $ 2.595 miljoen, 16% hoger dan een jaar geleden.


---

Per aandeel Koninklijke was het aangepaste resultaat op basis van geschatte actuele kosten â'¬ 0,66 (in dollars per aandeel $ 0,75), een stijging van 2% ten opzichte van een jaar geleden (in dollars per aandeel 17%). Per aandeel Shell Transport was het aangepaste resultaat op basis van geschatte actuele kosten 6,7 pence, een stijging van 12%.


---

Gedurende het kwartaal werden de interimdividenden voor 2003 van $ 2,7 miljard aan de aandeelhouders uitgekeerd, waarmee de dividendbetalingen tot en met het derde kwartaal in totaal op $ 6,4 miljard kwamen.


---

Er is in de eerste negen maanden van dit jaar continue vooruitgang geboekt bij het behalen van strategische mijlpalen, waaronder: productie uit de Athabasca-oliezanden, eerste productie uit diepwater voor de kust van Brazilië en offshore Nigeria, investeringsbeslissing voor Sakhalin II, vergroting van het belang in Kashagan, toegang tot Qatar en Saudi-Arabië en verdere uitbreiding van de wereldwijde LNG-portfolio.


---

Het aangepaste segmentresultaat bij Exploratie en Productie steeg naar $ 2.057 miljoen, van $ 1.684 miljoen een jaar geleden. De stijging weerspiegelde aanzienlijk hogere gerealiseerde gasprijzen alsmede hogere olieprijzen, waarvan het effect gedeeltelijk teniet werd gedaan door lagere koolwaterstofvolumes. Het effect van baten uit afstotingen en eenmalige belastingbaten werd tenietgedaan door waardeverminderingen van een aantal activa.


---

De â¤oeHeads of Agreement⤝ met Qatar Petroleum voor de ontwikkeling ter waarde van $ 5 miljard van ⤮s werelds grootste installatie voor omzetting van gas in vloeibare producten (Shell-belang 100%) in Qatar werd in oktober bekendgemaakt.


---

Het aangepaste segmentresultaat bij Gas en Elektriciteit was $ 65 miljoen, tegen $ 127 miljoen een jaar geleden. In het resultaat zijn incidentele lasten van $ 239 miljoen begrepen, resulterend uit waardeverminderingen bij Elektriciteit en een bate voortvloeiend uit de gewijzigde verantwoording van â¤oetolling agreements⤝. De resultaten weerspiegelden een sterke vraag vanuit de markt naar LNG en aanhoudend hoge LNG-prijzen.


---

Het aangepaste segmentresultaat bij Olieproducten op basis van geschatte actuele kosten was $ 880 miljoen, tegen $ 527 miljoen een jaar geleden. Betere marges in alle regio⤮s droegen bij aan de resultaatstijging.


---

Het aangepaste segmentresultaat bij Chemie was $ 12 miljoen, tegen $ 164 miljoen een jaar geleden. De resultaten hadden te lijden van dalende marges per eenheid, kostenstijgingen, herstructureringen en lasten uit hoofde van waardeverminderingen van activa van in totaal $ 56 miljoen, waarvan het effect gedeeltelijk werd gecompenseerd door hogere volumes.


---

De investeringen en exploratiekosten over het kwartaal bedroegen in totaal $ 3,6 miljard, inclusief het Sakhalin II LNG-project op 100%-basis en het vergrote belang in Kashagan.


---

De opbrengst uit afstotingen over de eerste negen maanden bedroeg $ 3,4 miljard.


---

Voor de twaalf maanden eindigend op 30 september 2003 was het rendement op het gemiddeld geïnvesteerd vermogen (ROACE) met het nettoresultaat als grondslag 15,9%; met het nettoresultaat op basis van geschatte actuele kosten als grondslag was dit 16,5%. Het belangrijkste verschil bestaat uit de aanpassing van het nettoresultaat voor voorraadeffecten.


---

Per 30 september 2003 was de verhouding van het totaal van de leningen tot het totaal geïnvesteerd vermogen 22%, inclusief het effect van de verantwoording van langetermijnverplichtingen. De liquide middelen bedroegen $ 2,5 miljard.


---

De door bedrijfsactiviteiten gegenereerde kasstroom over het kwartaal was $ 5,2 miljard (totaal voor de eerste negen maanden $ 17,3 miljard). Met deze kasstroom, opbrengsten uit afstotingen gedurende het kwartaal ($ 1,1 miljard) en een toename in de schulden werd het investeringsprogramma gefinancierd alsmede dividendbetalingen van $ 2,5 miljard en de betaling van $ 1,3 miljard in verband met de overname in 2002 van de DEA-activa in Duitsland.


---

Wijzigingen van in de Verenigde Staten algemeen aanvaarde grondslagen van de financiële verslaggeving met betrekking tot de verantwoording van langetermijnverplichtingen hebben geresulteerd in verdere harmonisatie van de grondslagen die in de Verenigde Staten en in Nederland algemeen aanvaard zijn. Als gevolg hiervan is per 30 september 2003 in het overzicht van Activa en passiva van de Groep ongeveer $ 3,4 miljard aan additionele, hoofdzakelijk met â¤oetolling agreements⤝ verband houdende materiële  houdende materiële vaste activa en verplichtingen opgenomen.