Openbaar Ministerie

Deze maand in Opportuun, het maandblad van het Openbaar Ministerie:

'Ik heb moeite met officieren die onnodig grievend zijn' auteur: Miek Smilde

Het uitbreiden van de transactiemogelijkheden van het OM mag niet ten koste gaan van de inhoudelijke behandeling van zaken, vindt de Zeeuwse strafrechtadvocaat Eduard Smit. Ook op de zogeheten TOM-zittingen, tijdens welke officieren transacties kunnen aanbieden tot 120 uur werkstraf, moet de bereidheid blijven bestaan te luisteren naar wederzijdse argumenten.

Cultuur en volksaard
Column: Mr. J.L. de Wijkerslooth, voorzitter van het College van procureurs-generaal

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw woedde in criminologische kringen een debat over de door katholieken gepleegde criminaliteit. De katholieken namen een onevenredig groot deel van de geregistreerde criminaliteit voor hun rekening. Men sprak dan ook wel van Het Donkere Zuiden. Maar ook de katholieken die in de overwegend niet-katholieke grote steden in het Westen waren gaan wonen, pleegden naar verhouding meer misdrijven dan hun protestantse, joodse en niet-gelovige stadsgenoten. In de discussie kwamen de bekende criminogene factoren ter sprake. Zo werd er op gewezen dat de katholieken destijds gemiddeld armer en lager opgeleid waren dan de andere bevolkingsgroepen. Er werd echter ook gesproken over de 'volksaard' van de katholieken. In dat verband deden allerlei veronderstellingen de ronde. De biecht zou maken dat katholieken minder remmingen hebben om misdrijven te plegen. Ook zou de krachtige rol van de geestelijk herders tot een minder zelfstandig karaktero ntwikkeling geleid hebben. Katholieken zouden daardoor minder oprecht zijn. Ten slotte sloot zelfs Pompe niet uit dat het 'celibaat van priesters en kloosterlingen de beste erfmassa's aan de bevolking onttrekt'.

Ruud Daverschot, programmamanager van 'OM Verandert': Auteur: Anne-Marie van het Erve

'Willen we de vraag van de samenleving geloofwaardig beantwoorden, dan móeten we veranderen'

Hij formuleert stellig. Heeft geen twijfels over het welslagen van het traject. Hoewel er nog allerlei onzekerheden komen, vele vragen te beantwoorden zijn, het kleurenpalet voor de concrete invulling nog ongebruikt is: als het aan hem ligt ziet het Openbaar Ministerie er over een jaar of drie, vier heel anders uit. Of beter, ziet het wèrk van het OM er anders uit. Beter. Klaar voor de toekomst. De kersverse programmamanager, tot nu hoofdofficier van justitie in Arnhem, Ruud Daverschot staat voor een 'spannende klus'. Aan hem de taak om de houtskoolschets voor het OM in te kleuren.

Klem in de draaideur: knap drama met een laag realiteitsgehalte Auteur: Anne-Marie van het Erve

Het begint als een James-Bond-film. Een helicopter vol zwartgeklede leden van een arrestatieteam steekt de Waddenzee over op weg naar een eiland. Met getrokken geweren sluipen ze naar een prachtig vrijstaand huis. Op de terugweg zit een arrestant, een bleke skinhead, geklemd tussen potige politiemannen: René Lancee. In een voice-over, vertelt een vrouw - Winnie Sorgdrager - het begin van een verhaal. Terugkerende vraag: Zou het anders zijn gegaan als....?

Zomer? Notoire overlastgevers de cel in!
Auteur: Jeichien de Graaff

De gemeente Rotterdam probeert sinds twee jaar met de zogenoemde 'Zomeraanpak Drugsoverlast' de opvallende overlast op straat terug te dringen. In 2002 lukte dat pas na grootschalig politieoptreden, aan het eind van de zomer. Dit jaar moest het dan ook anders. Het Openbaar Ministerie reserveerde in het begin van de zomer acht zogenoemde zomercellen in de stadsgevangenis in Hoogvliet, waar notoire mannelijke overlastgevers hun veelal korte straffen achter elkaar uit konden zitten. De dreiging met detentie bleek effectief. Overal in de stad bleef het deze zomer overwegend rustig.

Weinig reacties op stelling over mensenhandel
auteur Anne-Marie van het Erve

'Het uitzetten van illegale prostituees is niet de weg om mensenhandel te bestrijden', luidde de stelling van september. Met Esther Korteweg, Zorgcoördinator Slachtoffers Vrouwenhandel Amsterdam, als voorstander en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen als tegenstander. Terwijl op de stelling over drugs nog altijd wordt gereageerd, trok deze maar weinig reacties, zowel op www.om.nl als op het OMtranet, het intranet van het Openbaar Ministerie.

lees verder op www.om.nl, OM-magazine