Socialistische Partij



Verdonk heeft heel wat uit te leggen over botonderzoek

23-10-2003 * Tweede-Kamerlid Jan de Wit (SP) zal minister Verdonk stevig aan de tand gaan voelen over het gebruik van de omstreden botonderzoekmethode voor het vaststellen van de leeftijd van jonge asielzoekers. De Raad van State heeft als hoogste rechterlijke instantie geoordeeld dat de methode ondeugdelijk en onwetenschappelijk is. De Wit gaat mondelinge vragen stellen over de toepassing in het verleden en de consequenties voor de toekomst.

De Wit wilt weten waarom niet eerder serieuze, wetenschappelijke kritiek op de methode Van den Pas door het ministerie is onderkend of althans gemotiveerd weerlegd. Ook mag de minister vertellen hoeveel AMA's in vorige jaren ten onrechte op straat zijn gezet of zelfs zijn uitgezet en wat moet er nu gebeuren met de duizenden gedupeerden.

Tevens is de vraag hoe Nederland het in de toekomst beter gaat aanpakken en welke rechtsbescherming jonge asielzoekers van de overheid kunnen verwachten. Sinds 1999 is het IND-onderzoek al 4500 maal uitgevoerd. Ruim de helft van de alleenstaande minderjarige asielzoekers bleek volgens de methode volwassen, maar dat cijfer komt na deze uitspraak in een ander daglicht te staan.