KNMG


Wetsvoorstel voor legitimatieplicht patiënt in het ziekenhuis

De minister van VWS is van plan per 2005 een legitimatieplicht in te voeren voor patiënten die voor opname, behandeling of begeleiding naar het ziekenhuis of de polikliniek komen. Patiënten zullen een paspoort, rijbewijs, 65+pas, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument moeten kunnen tonen.

Onderliggende reden van de legitimatieplicht is om fraude met zorgpassen van verzekeraars tegen te gaan. Daarnaast wordt de verbetering van de kwaliteit van zorg in het concept wetsvoorstel genoemd. De persoon die in het dossier wordt genoemd en aan wie zorg wordt verleend, moet dezelfde zijn als uit het legitimatiebewijs volgt opdat verwisseling kan worden voorkomen.

Gekozen is voor een stapsgewijze invoering van de identificatieplicht en deze nog niet te laten gelden voor de eerstelijnsgezondheidszorg. De ziekenhuizen zijn vrij de wijze waarop de legitimatieplicht binnen de muren wordt uitgevoerd zelf te bepalen.

Het concept wetsvoorstel heeft betrekking op zorg die door patiënten wordt ingeroepen ten laste van de Ziekenfondswet en de AWBZ. Voor particulier verzekerden zullen mogelijk vergelijkbare maatregelen via de polisvoorwaarden worden getroffen.

In een aantal ziekenhuizen zoals het AMC in Amsterdam is al een legitimatieplicht ingevoerd en wordt iedere nieuwe patiënt gevraagd een geldig legitimatiebewijs te tonen. Kan hij/zij dat niet, dan wordt bekeken of overgegaan moet worden tot een gedoogconsult. Bij een volgend bezoek moet de patiënt zich alsnog kunnen legitimeren. De minister wil de legitimatieplicht gelijk laten ingaan met de (nieuwe wet inzake een) algemene identificatieplicht voor personen van 14 jaar en ouder.

De KNMG zal tezamen met de betrokken beroeps- en koepelorganisaties het wetsvoorstel kritisch volgen. Met name moet worden voorkomen dat de toegankelijkheid van de zorg door de identificatieplicht wordt belemmerd.

Voor uw reactie of nadere informatie kunt u contact opnemen met mw.mr. Rose Marie S. Doppegieter, beleidsmedewerker gezondheidsrecht KNMG, e-mail: r.doppegieter@fed.knmg.nl).