Gemeente Eindhoven

Persbericht: 24 oktober 2003, no. 196

Sakkers benoemd tot lid van de Raad van Advies van de Stichting Nationaal Platform Criminaliteitbeheersing

Burgemeester Sakkers van Eindhoven is donderdag 23 oktober benoemd tot lid van de Raad van Advies van het Platform Criminaliteitsbeheersing. Hiermee wordt hij de enige burgemeester in Nederland in dit orgaan, dat zich inzet voor het aanpakken van criminaliteit in het bedrijfsleven. De Raad van Advies komt twee keer per jaar bijeen. Het doel is de beheersing en het terugdringen van criminaliteit in het bedrijfsleven. Aan de orde komt onder andere de bijdrage die gemeenten hieraan kunnen leveren.

Doelstelling
Criminaliteitsbeheersing begint met het analyseren van trends. Op basis van geconstateerde trends stellen de betrokken partners gezamenlijk de prioriteiten vast. De afgelopen jaren waren dat de aanpak van autodiefstal, de overvalproblematiek, de stimulering van beroepsmoraal, de preventie van crimineel gebruik van informatietechnologie en de uitwisseling van deskundigheid tussen overheid en bedrijfsleven over fraude. Voor elk onderwerp zoekt het platform naar een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Het platform is geen adviesorgaan, maar probeert zijn doelstelling te bereiken door:

* Het bestuderen en analyseren van criminaliteitsproblemen die de samenleving en in het bijzonder het bedrijfsleven en instellingen in Nederland bedreigen.

* Het versterken van de beveiligingsfunctie in de breedste zin van bedrijven en instellingen.

* Het bijdragen aan een effectieve preventie en rechtshandhaving met betrekking tot tegen het bedrijfsleven gerichte criminaliteit.
* Het bevorderen van de onderlinge samenhang tussen de beveiligingsinspanningen van de overheid ter vergroting van hun doelmatigheid en effectiviteit.

Samenstelling
Het NPC is samengesteld uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven. De Minister van Justitie is voorzitter van het platform. Alle relevante departementen zijn in het platform vertegenwoordigd, zo ook de politie, het openbaar ministerie en gemeenten (VNG). Namens het bedrijfsleven maken organisaties van werkgevers en werknemers deel uit van het platform. De volgende branches zijn vertegenwoordigd: verzekeringsmaatschappijen, banken, detailhandel, industrie, telecommunicatie, transport en de beveiligingsbranche.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de site van het ministerie van justitie: www.ministerievanjustitie.nl onder nationaal platform criminaliteitsbeheersing.

© 2003 Gemeente Eindhoven