Ingezonden persbericht

Belfast, 24 oktober 2003

Plan Victoria Square geeft kwaliteitsimpuls aan Noordierse hoofdstad; omzetvolume circa E 430 miljoen (£ 300 miljoen)

AM ontwikkelt centrumgebied Belfast

AM NV (Amstelland MDC), ontwikkelaar van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren, gaat het centrumgebied Victoria Square in Belfast vernieuwen. Voor dit grootschalige plan, dat voorziet in 75.000 m² aan winkels en bijbehorende voorzieningen, sloot zij op 23 oktober de overeenkomst met het ministerie van sociale ontwikkeling. Met een omzetvolume van circa E 430 miljoen (£ 300 miljoen) is dit het grootste project in de historie van de onderneming. AM heeft zich tevens verzekerd van de afzet van het project. Victoria Square is verkocht aan CGI (Commerz Grundbesitz-Investment Gesellschaft mbH). Eén van de winkelketens die zich in het nieuwe centrumgebied gaan vestigen, is het luxe warenhuis House of Fraser.

De locatie die wordt herontwikkeld, omvat 15 hectare. Het nieuwe Victoria Square zal met haar 75.000 m² vooral bestaan uit winkelruimte en daarnaast ruimte bieden aan kantoren, appartementen, vrijetijdsvoorzieningen (waaronder restaurants en fitness) en een ondergrondse parkeergarage met een capaciteit voor 1.000 auto's. Centraal in het centrumgebied worden een plein en tuinen gesitueerd die 24 uur per dag toegankelijk zijn voor het publiek.

Werkgelegenheid

Naar verwachting zal de realisatie van Victoria Square starten aan het einde van 2003 en zal het totale project in 2007 worden geopend. Dit initiatief geeft een forse stimulans aan de werkgelegenheid. Het project zal ongeveer 3.000 arbeidsplaatsen opleveren tijdens de bouwfase en 3.000 vaste banen nadat het centrumgebied is geopend.

Grootschalige stedelijke vernieuwing

Nico Veldhuis, directeur bij AM Development, stelt dat Victoria Square een kwaliteitsimpuls geeft aan de economische en sociale ontwikkeling van Belfast. "Dit plan is van grote betekenis voor Belfast. Wij zijn er trots op dit gebied te mogen herontwikkelen. Victoria Square is één van de grootste binnenstedelijke, multifunctionele vernieuwingsprojecten in Europa van deze tijd."
Arnold de Haan, directeur van CGI, onderstreept het belang van dit project. "Victoria Square is een stedelijk project dat ons na aan het hart ligt. Het is een deel van Belfast waar veel winkelpubliek is, het is een plan voor de omvangrijke vernieuwing van het stadscentrum en het kan rekenen op de steun van de lokale overheid."

Ontwerp

Het planconcept is gemaakt door AM's eigen ontwerpgroep T&T Design. De architectuur is in handen van T&T Design en BDP uit Belfast.
Met een grote centrale koepel die herinnert aan een van de meest aantrekkelijke bestaande gebouwen van de stad, de City Hall, zal Victoria Square qua architectuurbeeld teruggaan in de tijd, naar de 19e eeuw, toen het één van de meest bedrijvige locaties van Belfast was.
Het project is geconcentreerd op twee overdekte straten die uit meerdere verdiepingen bestaan en die in verbinding staan met een glazen koepel met een doorsnede van 35 meter. Dit zal één van de grootste overdekte ruimten in een multifunctioneel nieuwbouwproject worden in heel Europa. Het door de koepel overdekte plein zal het middelpunt worden. Hierop monden de diverse functies uit, zoals winkels, restaurants, kantoorruimten en de parkeergarage.
Victoria Square stond in de 19e eeuw bekend als Police Square en voor die tijd als Poultry Square.

Grote huurder

In Victoria Square zullen zich tal van nieuwe winkels vestigen, waaronder een aantal toonaangevende Europese ketens. Warenhuisketen House of Fraser zal in het nieuwe centrumgebied één van haar grootste winkels in Groot-Brittannië openen, met een omvang van 18.500 m².
Paul Sargent, directeur van AM Development in het Verenigd Koninkrijk, stelt dat het van groot belang is dat stadscentra in het algemeen, en Belfast in het bijzonder, hun aanbod uitbreiden. "Victoria Square zal het volledige stadscentrum van Belfast verjongen, waardoor het centrum wordt wat het moet zijn: een plaats waar mensen kunnen leven, werken, ontspannen en recreëren. Door het project zal de vernieuwde rivieroever van Laganside integreren in het hart van het winkelgebied van de stad, waardoor Belfast één van de grote steden van Europa wordt."

Groei in winkelcentra

Het project Victoria Square is een uitwerking van de strategie van AM om groei te realiseren mede via de ontwikkeling van winkelcentra en centrumgebieden op Europese schaal. Met het project in Belfast was reeds rekening gehouden in de winstprognose. AM verwacht een stijging van de winst per aandeel van 10 tot 15% voor het gehele jaar 2003.

Profiel AM

AM (Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming, met een omzet van E 847 miljoen en een nettoresultaat van E 52 miljoen in 2002 waarin MDC voor een half jaar is geconsolideerd, heeft een leidende marktpositie in Nederland en een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in ontwikkeling in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Tsjechië en Groot-Brittannië. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur. De winkelcentra van AM hebben wereldwijd erkenning verworven met prestigieuze internationale prijzen (MIPIM, ICSC) voor bijvoorbeeld de Kalvertoren (Amsterdam), het Beursplein (Rotterdam), het Statenplein (Dordrecht), Armazens do Chiado (Lissabon) en Almada Forum (Lissabon).

Profiel CGI

Commerz Grundbesitz-Investmentgesellschaft mbH (CGI) is onderdeel van de Commerz Grundbesitz Group, één van de belangrijkste asset management-ondernemingen in onroerend goed in Europa. De groep bundelt de open end-fondsen van Commerzbank.
CGI beheert het grootste Europese vastgoedfonds Haus-Invest met een fondsvolume van meer dan E 11,8 miljard. Dit fonds is actief in tien Europese landen met een portefeuille van meer dan E 7,3 miljard buiten Duitsland. In de rating van Moody's beschikt zij over een triple A-status.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht