Gemeente Haarlem

24 oktober 2003
Ellen van der Vossen, communicatie adviseur Concernstaf
vossene@haarlem.nl
023-511 3076
200/2003
Gemeente Haarlem, Concernstaf

Persbericht

Rijk zegt E 1 miljoen toe voor restauratie
B&W HAARLEM STREVEN NAAR VOLWAARDIGE STADSSCHOUWBURG

In de vergadering van dinsdag 21 oktober hebben B&W van Haarlem besloten het herziene definitieve ontwerp ('eindbeeld') voor de schouwburg als uitgangspunt voor bestek vast te stellen. Het financiële plaatje rondom de restauratie en uitbreiding is positief veranderd. Haarlem krijgt van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) een éénmalige subsidie van E 1 miljoen waarmee het casco van de Stadsschouwburg grotendeels in oude luister hersteld kan worden. Daarnaast wordt een groot deel van het overschot van het aanbestedingsresultaat van de nieuwbouw Patronaat (E 957.000) voor de schouwburg aangewend. Om het 'eindbeeld' volledig te realiseren, hebben B&W opdracht gegeven een fondsen- en sponsorwervingtraject te starten waarmee de resterende gelden moeten worden geworven. *

Het eerdere ontwerp voor de schouwburg overschreed het budget in ruime mate en de restauratie was daarin onvoldoende uitgewerkt. Het herziene definitief ontwerp gaat uit van een entreegebouw, een geheel gerestaureerd bestaand gebouw en een versoberd backstagegebouw. De totale kosten hiervan bedragen E 23,9 miljoen euro.
De tekeningen worden vrijdag 31 oktober door de architect Erick van Egeraat toegelicht in de openbare vergadering van de raadscommissie Cultuur.

E 1 miljoen rijkssubsidie
Haarlem ontvangt een éénmalige restauratiesubsidie van E 1 miljoen, onder de voorwaarde dat het geld wordt ingezet voor de restauratie van de monumentale oudbouw van de Stadsschouwburg, conform de regels van de rijkssubsidieregeling (Brrm). Dit is het resultaat van overleg met het ministerie van OCW. De Haarlemse monumentensubsidies zijn door het ministerie van OCW de afgelopen jaren flink gekort. De korting was dusdanig dat de gemeente hierover een flinke lobby heeft opgestart richting het rijk. Dat de subsidie nu bij één groot project terechtkomt is verder niet nadelig voor particuliere eigenaren van Haarlemse woonhuis-rijksmonumenten; zij kunnen voor de financiering van hun restauratie terecht bij het Nationaal Restauratiefonds, alwaar zij een laagrentende lening kunnen afsluiten.

Fondsen- en sponsorwervingscampagne
B&W hopen dat met behulp van bijdragen uit de samenleving de volwaardige Stadsschouwburg gerealiseerd kan worden. Haarlem investeert op grootschalige wijze in de nieuwbouw, restauratie en uitbreiding van vier grote podia (Toneelschuur, Patronaat, Concertgebouw en Stadsschouwburg). Dit is in lijn met de prioriteit die de gemeente in haar toekomstvisie voor de stad heeft gegeven aan cultuur. Deze investeringen zijn essentieel omdat het cultuurklimaat van de stad een wezenlijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van de Haarlemse regio als vestigingsplaats voor bedrijven en het aantrekken van allerlei vormen van toerisme. Gezien de kwaliteit van het ontwerp, het belang van de schouwburg voor de stad en het unieke historische karakter van de schouwburg zijn er realistische mogelijkheden voor het verwerven van ondersteuning bij provincie, cultuurfondsen en bedrijfsleven, met name ook in de omgeving van Kennemerland.

Besluit bij Kadernota 2004
Als financieel de plannen rondkomen, wordt het definitieve besluit over de restauratie en nieuwbouw van de Stadsschouwburg naar verwachting bij de Kadernota 2004 aan de gemeenteraad van Haarlem voorgelegd. Het herziene definitief ontwerp wordt binnenkort ter advisering aan de Haarlemse Welstand en Monumentencommissie voorgelegd, in het kader van de aan te vragen monumenten- en bouwvergunning en de daaraan gekoppelde planologische procedure. De planning is de bouw te starten in augustus 2004 en de schouwburg te heropenen in september 2006.

*) Het plan voor werving van fondsen en sponsors betreft een campagne ten behoeve van de Stadsschouwburg, Concertgebouw en Patronaat.

---- --