CBS
Omzet detailhandel lager

In juli 2003 heeft de detailhandel 3,3 procent minder omzet behaald dan in juli vorig jaar. Deze daling komt vooral voor rekening van de winkels in non-foodartikelen. Hier is de omzet 7,3 procent lager dan in dezelfde maand van 2002.
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in juli 3,8 procent meer omzet gerealiseerd dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
De prijzen in de detailhandel lagen in juli 0,3 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, waardoor het omzetvolume 3,6 procent lager is uitgekomen.

Flink lagere omzet kleding- en woninginrichtingwinkels
De consument heeft in juli 2003 bijna 13 procent minder besteed bij de winkels in bovenkleding dan in juli 2002. De winkels in artikelen voor woninginrichting verloren in deze periode ruim 12 procent omzet. Ook de omzet van winkels in consumentenelektronica en doe-het-zelfartikelen is in juli 2003 flink gedaald.
De prijzen in de non-foodsector zijn in juli 0,4 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. Het omzetvolume nam met bijna 7 procent af.

Ruime omzetgroei supermarkten
De omzet van de supermarkten is in juli 5,5 procent hoger uitgekomen dan in juli 2002. De speciaalzaken in voedingsmiddelen, zoals groentewinkels en slagerijen, hebben in deze periode 3,5 procent minder omgezet. Bij het totaal van de voedingsmiddelenwinkels is de omzet in juli 3,8 procent hoger uitgekomen dan in juli 2002.
De prijzen bij de winkels in voedingsmiddelen zijn in juli 2003 gestegen met 1,5 procent, waardoor het omzetvolume vergeleken met vorig jaar ruim 2 procent is gegroeid.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel.
Bij de Maandstatistiek Detailhandel is het basisjaar verlegd van 1995 naar 2000. Op de CBS-website is over dit onderwerp een artikel geplaatst.
Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen. Zo heeft juli 2003 een maandag minder, maar een donderdag meer dan juli 2002. De cijfers zijn hiervoor niet gecorrigeerd.
Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

PB03-190
24 oktober 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht