Gemeente Helmond


Gemeenteraad buigt zich over begroting 2004

Momenteel buigt de gemeenteraad zich over de begroting voor het jaar 2004. De begroting is voor de gemeente heel belangrijk, omdat daarin aangegeven wordt hoeveel inkomsten de gemeente het komende jaar kan verwachten en waaraan dat geld uitgegeven zal worden. U kunt het vergelijken met uw eigen situatie. Om dingen te kopen heeft u geld nodig. De meeste mensen hebben niet zoveel geld dat ze alles kunnen kopen wat ze willen. Daarom moeten ze voortdurend keuzes maken - kiezen tussen het een of het ander - want als men het een koopt, kan men vaak het ander niet meer kopen.

Dat geldt ook voor de gemeente. Om te weten wat kan en niet kan moeten de uitgaven tegenover de inkomsten gezet worden en dat gebeurt dan in de gemeentebegroting.

Gevolgen voor inwoners
De inwoners van Helmond kunnen direct of indirect de gevolgen ondervinden van wat in de begroting voor het jaar 2004 staat. Bijvoorbeeld als verenigingen meer subsidie krijgen, of wanneer de gemeente nieuwe wegen gaat aanleggen of als de tarieven voor het ophalen van huisvuil aangepast worden. Want ook dat is meestal terug te vinden in de begroting.

Gemeenteraad stelt vragen
Vrijdag 24 oktober zullen de raads-leden schriftelijk vragen stellen over die begroting. Die reacties zullen op de website www.helmond.nl worden geplaatst.
Het College van Burgemeester en Wethouders zal op vrijdag 31 oktober schriftelijk antwoorden.

Op donderdag 6 november volgt de tweede ronde. Er wordt dan gediscussieerd over de begroting in de raadzaal in het Boscotondo-complex. Deze vergadering is openbaar en begint om 13.00 uur. Van 13.15 tot 15.18 uur krijgen de fracties gelegenheid om hun standpunt toe te lichten.

Tussen 15.18 en 17.00 uur wordt de vergadering geschorst en tussen 17.00 en 18.30 volgt de tweede termijn waarin het college ant-

woord geeft op de vragen. Tussen 18.30 en 20.00 uur wordt de vergadering weer geschorst waarna er tot 21.15 uur de mogelijkheid is eventuele amendementen en moties van een toelichtende stemverklaring te voorzien. Tot 21.45 uur wordt vervolgens over de begroting gestemd.

Programmabegroting inzien
Als gevolg van de dualisering is de uitvoerige productenbegroting dit jaar vervangen door een programmabegroting. Daarin staat het voor- genomen beleid in programmas met daarbij omschreven de prioriteiten, de activiteiten, inspanningen en resultaten. Zo kan de raad het beleid in hoofdlijnen bepalen en tevens toezien op de resultaten van beleid.

De programmabegroting staat op internet (www.helmond.nl) en is in te zien bij de openbare bibliotheek en bij de Stadswinkel aan het Frans Joseph van Thielpark 1.

---