Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


24/10/03 Koningin opent nieuwe huisvesting Haags Verpleeghuis Nebo

Hare Majesteit de Koningin verricht vrijdag 24 oktober in Den Haag de officiële opening van het nieuwe onderkomen van Verpleeghuis Nebo. Het gebouw biedt plaats aan 60 somatische en 60 psychogeriatrische bewoners. Bij somatische bewoners staan problemen van lichamelijke aard op de voorgrond, bij psychogeriatrische bewoners staat de begeleiding en verzorging centraal.

De verhuizing van de Scheveningseweg naar het Floris Arntzeniusplein betekent voor veel bewoners een nieuw begin in een prettige, groene omgeving. Het huis bestaat voornamelijk uit éénpersoonskamers. Op elke afdeling zijn ook nog enkele tweepersoonskamers, aangezien sommige bewoners het prettig vinden een kamer te delen. Het gebouw heeft veel aangename verblijfruimten, zoals woonkamers, binnentuinen met terrassen en dagbestedingsruimten. Iedere bewoner kan op een veilige manier en zonder begeleiding gebruik maken van de binnentuinen. Privacy en leefklimaat staan voorop in het ontwerp.

Verpleeghuis Nebo komt voort uit het Nebo Ziekenhuis, dat in 1947 werd opgericht door de Scheveningse gemeenschap. Tussen 1981 en 1986 werd het ziekenhuis omgevormd tot verpleeghuis. Deze omvorming kwam voort uit de fusie met Ziekenhuis Bronovo in 1972. Sinds de fusie werken Bronovo en Nebo nauw samen aan de ontwikkeling van een zorgketen. Een zichtbaar resultaat hiervan is de Schakelafdeling. Deze afdeling is gesitueerd in Bronovo, maar wordt geheel geleid door Nebo. Op de Schakelafdeling liggen mensen die medisch specialistisch uitbehandeld zijn, maar wachten op een plaats in een verzorg- of verpleeghuis.