Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Voorspellingen over bottom quarks niet weerlegd


Promotie Natuurkunde

Met een detector, de D0, bepaalde Onne Peters hoe vaak bottom quarks worden geproduceerd door protonen en anti-protonen in een deeltjesversneller. Zijn metingen bevestigen de theoretische voorspellingen van het huidige model van elementaire deeltjes.


vrijdag 24 oktober 10.00 uur

Protonen en neutronen zijn de bouwstenen van atoomkernen. Deze bouwstenen bestaan zelf weer uit kleinere deeltjes, quarks geheten. Deze quarks komen voor in drie families, waarvan sommige alleen in het laboratorium kunnen worden geproduceerd. Dit gebeurt door protonen en anti-protonen in een deeltjesversneller op elkaar te laten botsen. Bij deze botsingen worden onder andere bottom quarks geproduceerd. Met een detector, D0 genaamd, bepaalde Onne Peters hoe vaak dat gebeurde. De uitkomsten vergeleek hij met de theoretische voorspellingen die door het huidige model van elementaire deeltjes worden gedaan. Het onderzoek toonde aan dat de metingen van Peters de bestaande theoretische voorspellingen niet weerleggen.

O. Peters: Measurement of the b-jet cross section at root s = 1.96 TeV. Promotoren zijn prof. dr. F.L. Linde en prof. dr. M.W.J.M. Demarteau.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.