Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

De vijf verschijningsvormen van de snaartheorie


Promotie Natuurkunde

De snaartheorie wordt op vijf verschillende manieren beschreven, hoewel het steeds om dezelfde theorie gaat. Door de verschillende beschrijvingen te onderzoeken, heeft Marcel Vonk geprobeerd een zo compleet mogelijk beeld van de snaartheorie te krijgen.


vrijdag 24 oktober 11.00 uur

De twee belangrijkste pijlers van de moderne natuurkunde, de relativiteitstheorie en de kwantummechanica, lijken met elkaar in tegenspraak te zijn. Door aan te nemen dat elementaire deeltjes niet puntvormig zijn maar op trillende elastiekjes lijken, is de snaartheorie in staat om deze schijnbare tegenspraak op te heffen. Tot voor kort werd de theorie maar liefst op vijf verschillende manieren beschreven. Onlangs is echter gebleken dat het hier gaat om vijf verschijningsvormen van dezelfde theorie. Het is alsof een dove en een blinde hetzelfde land beschrijven: de één beschrijft de beelden, de ander de geluiden, wat tot twee verschillende beschrijvingen van hetzelfde gegeven leidt. Marcel Vonk onderzocht deze verschillende beschrijvingen, met als doel een zo compleet mogelijk beeld van de snaartheorie te krijgen. Om 16.00 uur houdt de promovendus een publiekslezing over dit onderwerp (zie 16.00 uur).

M.L. Vonk: Dual perspectives on extended objects in string theory. Promotor is prof. dr. E.P. Verlinde.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.