Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Echografie bij opsporing bloedstolsels niet altijd betrouwbaar


Promotie Geneeskunde

Bij armvene trombose is sprake van een bloedstolsel in een ader van de arm. Henk Jan Baarslag ontdekte dat echografie als methode om een bloedstolsel op te sporen in één op de vijf gevallen tot een onjuiste diagnose leidt.


vrijdag 24 oktober 12.00 uur

Henk Jan Baarslag bestudeerde de diagnostiek en behandeling van armvene trombose, een aandoening waarbij een ader in de arm verstopt raakt door een bloedstolsel. Met behulp van echografie wordt vastgesteld of een trombose aanwezig is. Omdat er weinig studies bestonden naar de specifieke eigenschappen van echografie, deed Baarslag onderzoek onder ruim 120 patiënten, waarbij hij de uitkomsten van echografie vergeleek met die van venografie. Bij deze laatste methode wordt een contrastvloeistof in de aderen gespoten die het stolsel zichtbaar maakt. Uit Baarslags onderzoek bleek dat echografie lang niet zo betrouwbaar is als werd gedacht: in één op de vijf gevallen wordt hiermee een verkeerde diagnose gesteld. Volgens Baarslag is echografie desondanks bruikbaar in de diagnostiek, maar moet de arts aanvullend onderzoek doen als met echografie géén stolsel wordt gevonden en de patiënt toch klachten houdt.

H.J. Baarslag: Diagnosis and management of upper extremity deep vein thrombosis. Promotor is prof. dr. J.A. Reekers.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.