Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Verondersteld Amerikaanse imperialisme heeft zijn beperkingen


Oratie Amerikanistiek

Het begrip het Amerikaanse imperium heeft opnieuw zijn intrede gedaan. In zijn oratie geeft Ruud Janssens aan wat de beperkingen zijn van het veronderstelde militaire, economische en culturele imperialisme van de VS.


vrijdag 24 oktober 14.30 uur

Prof. dr. R.V.A. Janssens, hoogleraar Amerikanistiek: Of mice and men: American imperialism and American studies.

Begin 2001 droeg Donald Rumsfeld, de Amerikaanse minister van defensie, zijn staf op te onderzoeken waarom de imperiums van Alexander de Grote, Julius Caesar en Djenghis Khan ten onder waren gegaan. Rumsfeld wilde weten welke lessen de Verenigde Staten daaruit zouden kunnen trekken. Aanhangers van de stelling dat de VS een nieuw imperium vestigt van militaire macht en van culturele en economische dominantie, werden met dit nieuws op hun wenken bediend: het modebegrip het Amerikaanse imperium deed opnieuw zijn intrede. Aan de hand van korte impressies van de vestiging van Disneyland Parijs in de jaren tachtig en de huidige bezetting van Irak, zal Ruud Janssens de beperkingen aangeven van het veronderstelde militaire, economische en culturele imperialisme van de VS. Hij sluit af met een beschouwing over Amerikanistiek in tijden van Amerikaans imperialisme .

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.