Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Is de snaartheorie de heilige graal van de natuurkunde?


Lezing Natuurkunde

Marcel Vonk promoveerde vanmiddag op de verschillende verschijningsvormen van de snaartheorie. In zijn lezing maakt hij zijn bevindingen voor een breder publiek begrijpelijk.


vrijdag 24 oktober 16.00 uur

Vanmiddag promoveerde Marcel Vonk op zijn proefschrift over de verschillende verschijningsvormen van de snaartheorie (zie 11.00 uur). In aanvulling op zijn promotie organiseert Vonk een publiekslezing, getiteld Snaartheorie, de heilige graal van de natuurkunde? Over kwantummechanica en relativiteit in het land der blinden.

Hierin maakt hij voor een algemeen publiek begrijpelijk waarom de relativiteitstheorie en de kwantummechanica elkaar tegenspreken, en hoe de snaartheorie dit probleem oplost. Ook zal blijken hoe verschillend de beschrijvingen van de snaartheorie kunnen zijn: wat er in de ene beschrijving uitziet als een visnet van aan elkaar geknoopte snaartjes, ziet er in de andere beschrijving uit als een driedimensionaal object dat met hoge snelheid rondtolt. De centrale vraag is of en hoe de snaartheorie ooit in staat zal zijn de natuur zoals wij die om ons heen zien te verklaren.


Locatie: B.C.P. Janssen Instituut, Plantage Muidergracht 12, zaal MC3.

De toegang is vrij.



Universiteit van Amsterdam