Gemeente Den Haag

september 2003
'Duidelijk...Welstand'

De concept-welstandsnota is klaar en ligt tot 24 oktober ter inzage op alle Stadsdeelkantoren. Tijdens de ter inzageperiode is op alle stadsdelen een inloopdag. Medewerkers van de afdeling welstand zijn dan aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Bezoekers kunnen dan ook hun mening geven over de nota. Op woensdagavond 22 oktober is een afsluitende informatie- en discussieavond in de Haagse Lobby. De concept-welstandsnota wordt in het eerste half jaar van 2004 voorgelegd aan de gemeenteraad.

De nota vloeit voort uit de nieuwe woningwet, die streeft naar transparant, objectief en openbaar welstandsbeleid. De wet schrijft voor dat gemeentes voor juli 2004 hun welstandsbeleid moeten vaststellen. Vanaf dan mag de welstandscommissie alleen aan vastgesteld beleid toetsen.

De welstandscommissie toetst bouwplannen op uiterlijk. Zij kijkt hierbij niet zozeer naar mooi of lelijk maar of een gebouw past in zijn omgeving en zorgvuldig is uitgewerkt.

Het is haar taak de uiterlijke kwaliteit van de gebouwde stad te waarborgen en waar dat kan te verbeteren. In de nota wordt vastgelegd waar de welstandscommissie op zal letten bij haar toets. Zo kan hier van te voren rekening mee worden gehouden. De toets is afhankelijk van de invloed die een bouwplan (gebouw) op zijn omgeving heeft.

Opzet nota

De nota onderscheidt kleine en grote bouwplannen. Voor de kleine en veel voorkomende bouwplannen, zoals bijvoorbeeld serres en dakkapellen, geeft de nota gedetailleerde criteria waaraan de welstandscommissie toetst.

Voor de toets van grotere bouwplannen - zoals de bouw van een nieuwe woning in een bestaande straat - zijn met name de kenmerken van de omgeving waarin wordt gebouwd van belang. Hiervoor zijn tien karaktergebieden benoemd; bijvoorbeeld de historische stad, bedrijvengebieden en wederopbouwwijken. De specifieke kenmerken van de karaktergebieden zijn beschreven in de nota. Deze gebruikt de welstandscommissie bij haar toets. Een architect mag afwijken, de nota beoogt niet architecten in een keurslijf te dwingen. De welstandscommissie vraagt dan wel om argumenten die hieraan ten grondslag liggen.

De indeling van de nota moet de toegankelijkheid van de welstandstoets
- en daarmee de klantvriendelijkheid - vergroten. "Duidelijk...Welstand", in de betekenis van: van te voren weten waaraan getoetst wordt maar ook als garantie voor kwaliteit, is hierbij het uitgangspunt.