KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Bezoek ook deze winter de leerzame Rondjes Instructie en Educatie op de KNHS-centra

10/17/2003

ERMELO/WANROIJ Ook dit winterseizoen organiseert de KNHS een leerzame serie Virbac Eraquell Rondjes Instructie en Rondjes Educatie op de KNHS-centra te Ermelo en Wanroij. Een gevarieerd programma biedt in de maanden oktober tot en met april voor iedere paardenliefhebber wat wils. De Rondjes Instructie zijn praktijkgericht en vinden plaats op vrijdagavond. Coby van Baalen, Lammert Haanstra, Henk Nooren, Francis Verbeek en Johan Hamminga zijn enkele namen die reeds hun medewerking hebben toegezegd. De Rondjes Educatie zijn meer theoretisch gericht en vinden plaats op donderdagavond.

Coby van Baalen en Johan Hinnemann bijten op 24 oktober het spits af van de Rondjes met de clinic De eenvoud van de dressuur. Hierna volgen Virbac Eraquell Rondjes Instructie over longeren, trainingsopbouw, mennen, zadelmak maken, exterieur en aangespannen rijden.

Het eerste Rondjes Educatie vindt plaats op donderdagavond 6 november. Ulrike Thiel gaat in op het onderwerp Beter Paardrijden is te leren. De Rondjes Educatie zijn zowel theoretisch als praktisch van aard en met name geschikt voor mensen die meer achtergrondinformatie zoeken over de aard, het karakter en de gezondheid van het paard. Rondjes Educatie vinden plaats in een leslokaal en worden ondersteund met onder andere videobeelden. De volgende onderwerpen zijn tot nu toe bekend: Beter paardrijden is te leren, de gezondheid van ons paard en rugproblemen bij het paard.

Alle Rondjes beginnen om 19:30 uur. De toegang is 12,-. Op vertoon van uw KNHS-ledenkaart krijgt u 2,- korting. Wilt u een cursus bijwonen? Dan is het raadzaam om u van te voren aan te melden. Dat kan per e-mail (w.plaisier@knhs.nl) of per fax (0577-401725). Meer informatie zie ook: www.paardensport.nl, sectie KNHS, onder het kopje Clinic en Cursus.

Programma Virbac Eraquell Rondjes Instructie

"De eenvoud van de dressuur" - Coby van Baalen en Johann Hinnemann 24 oktober 2003, Wanroij

Wegens groot succes nu in Wanroij: de topclinic van Johann Hinnemann en Coby van Baalen naar aanleiding van hun bestseller De eenvoud van de dressuur. Deze boeiende clinic over de systematische trainingswijze van het duo Hinnemann/Van Baalen met enkele KWPN-hengsten als blikvangers, trok vorig jaar in Ermelo ruim 800 bezoekers. Nu komen Hinnemann en Van Baalen met nieuwe paarden en nieuwe praktijkverhalen naar Wanroij. Het bewuste boek is inmiddels in het Engels verschenen en beleeft in Nederland al zijn derde druk.

"Longeren" - Lammert Haanstra
12 december 2003 in Ermelo en 16 januari 2004 in Wanroij

Lammert Haanstra behoeft geen nadere introductie. Als geen ander beheerst hij de kunst van het longeerwerk als correctie- en trainingsmethode. Het is mogelijk uw eigen paard te laten deelnemen aan deze clinic. Geef uw paard en motivatie van het longeerprobleem door aan de KNHS en wie weet wordt uw paard uitgekozen voor deze clinic.

Trainingsopbouw dressuur, springen & eventing met oud-internationals Henk Nooren en Francis Verbeek
19 december 2003, Ermelo

NIEUW!! De oud-internationals Henk Nooren en Francis Verbeek bundelen hun krachten om samen een helder trainingsverhaal te vertellen en demonstreren wat van toepassing is op de drie Olympische disciplines dressuur, springen en eventing. Noteer de datum vast, nadere informatie volgt.

Mennen (meer informatie volgt)
9 januari 2004, Ermelo

Gereserveerd voor een interessante menclinic. Nadere informatie volgt.

"Zadelmak maken en corrigeren van probleempaarden met Gert van den Hof

23 januari 2004 in Wanroij en 5 maart 2004 in Ermelo

Zadelmak maken of het corrigeren van een probleempaard, het is eenvoudig voor Gert van den Hof. Gert van den Hof demonstreert hoe hij bepaalde karaktertypes bij paarden onderscheidt en in korte tijd zelfs bij het meest brutale paard de dominantie-verhouding weet te herstellen. Zeer interessant en leerzaam, deze Nederlandse paardenfluisteraar die gewoon paardenkenner genoemd wil worden en zijn kennis graag met u deelt. Ook voor deze clinic kunt u uw nog geheel groene paard aanmelden bij de KNHS.

"Relatie tussen exterieur en paardengebruik met Johan Hamminga en Dirk Willem Rosie
20 februari 2004, Wanroij

Instructeur Johan Hamminga en KWPN-man Dirk Willem Rosie bundelen de krachten bij een interessante clinic over de relatie tussen het exterieur van het paard en de geschiktheid van dat paard voor het type werk dat wij van hem vragen. Van welke bouw heeft een springpaard plezier? En welke bouw is gemakkelijk voor een dressuurpaard? Een zeer praktische avond met uiteenlopende praktijkvoorbeelden van ponys en paarden in alle soorten en maten.

Aangespannen rijden met Roelof van t Oever, trainingsleider tuigpaarden KWPN
2 april 2004, Ermelo

NIEUW! De trainingsleider tuigpaarden van de KWPN-hengsten Roelof van t Oever weet alles van het aangespannen paard, voor show in het tuig of voor dressuur in een aanspanning. Hij demonstreert hoe je een paard op het tuig kunt voorbereiden, hoe je problemen kunt verhelpen en naar welk resultaat uiteindelijk wordt gestreefd. Details volgen later.

Programma Donderdagavond Rondjes Educatie

"Beter paardrijden is te leren" met Ulrike Thiel

6 november 2003, Wanroij

Instructrice en psychotherapeute Ulrike Thiel vindt dat beter paardrijden voor iedereen te leren is. "Beter paardrijden is te leren" is ook de titel van haar boek dat op 6 november tijdens deze instructieavond meteen ten doop wordt gehouden. Aan de hand van praktische bewegingsoefeningen leert een beginnend ruiter zijn lichaamsgevoel te scholen. Een gevorderde ruiter kan misverstanden en fouten in zijn rijden opsporen en verhelpen. Voor een ruiter zijn drie zaken belangrijk:

* begrijpen: zo en niet anders

* voelen: herken het juiste gevoel

* doen: denken en gevoel samen in praktijk

Een beter ruitergevoel, een onafhankelijke zit en verbeterde communicatie met het paard zijn het resultaat, belooft Ulrike Thiel met haar op veel inzichten en praktijkervaring gestoelde methode. Deze avond zal een grote opluchting zijn voor degenen die van nature niet met een hoge mate aan ruitergevoel uitgerust zijn. De meesten van ons dus! De echte talenten in deze wereld zijn nu eenmaal niet dik gezaaid. Maar voor iedereen is beter paardrijden te leren.

De gezondheid van ons paard met manueel therapeute en acupuncturist Rodinde Hoogenraad
18 december 2003 in Ermelo en 12 februari 2004 in Wanroij

Dierenarts, manueel therapeute en acupuncturiste Rodinde Hoogenraad leert ons op een andere manier naar de gezondheid van ons paard kijken. Zij studeerde behalve in het westen ook in China. Nu combineert ze haar kennis van en inzicht in verschillende therapieën en denkwijzen. Dit alles ten bate van het algehele welbevinden van het paard en uiteindelijk dus ook de ruiter.

Rugproblemen bij het paard met fysiotherapeute Solange Schrijer 19 februari 2004 in Wanroij en 26 februari 2004 in Ermelo

Rugproblemen bij het paard zijn een veel voorkomende oorzaak van een vroegtijdige beëindiging van de sportloopbaan van een paard. Docente en fysiotherapeute Solange Schrijer geeft adviezen over het voorkomen van rugproblemen in de training en vertelt over een samenhang tussen kreupelheid, rugproblemen en het toepassen van bepaalde trainingsmethoden.

Bron: KNHS