Gemeente Amsterdam

Naar de nieuwe wereld
Van 24 oktober t/m 21 februari 2004 in het Joods Historisch Museum 17 oktober 2003 - Johanneke Helmers i.s.sm. Amsterdam Tourist Board Vandaag de dag wordt West-Europa geconfronteerd met een hoge immigratie. Dat is niet altijd zo geweest. Ruim een eeuw geleden vertrokken er juist miljoenen mensen uit Europa. U ziet op de expositie Naar de nieuwe wereld zestig schilderijen en historisch materiaal van Eugeen van Mieghem over deze migratie.

MIGRATIE

Nieuwe wereld

De haven van Antwerpen was een van de grote vertrekplaatsen naar de Nieuwe Wereld. Duizenden joden uit Oost-Europa waren op de vlucht voor de pogroms. Zij gingen in Antwerpen aan boord op weg naar de vrijheid. De kunstenaar Eugeen van Mieghem (1875-1930) heeft waarschijnlijk als enige deze uittocht vastgelegd. Hij maakte tussen 1902 en 1904 een indrukwekkende reeks tekeningen van de meestal berooide landverhuizers op weg naar een beter leven.

HOOP EN WEEMOED

Van Mieghem werd in 1875 in Antwerpen geboren. Zijn moeder had een café in de havenbuurt en zijn vader was bevrachter van binnenschepen. Op de dokken langs de Schelde groeide Van Mieghem op. Het gebouw van de Red Star Line, de rederij die tijdens haar bestaan meer dan drie miljoen emigranten naar de Amerika zou vervoeren, bevond zich tegenover het café van zijn moeder. Vanuit het raam van het achterhuis keek Van Mieghem uit op het terrein en de gebouwen van de Red Star Line. Hij tekende hoe de landverhuizers daar rondhingen. De immigranten wachtten daar op hun vertrek of op de strenge medische keuring die ze moesten ondergaan. Van Mieghem legde als geen ander de hoop en de weemoed van deze vreemdelingen vast.

Nieuwe wereld Joods Historisch Museum
J D Meyerplein 2-4
1011 RH AMSTERDAM
Tel. (+31) (0)20 626 99 45
E-mail: info@jhm.nl
www.jhm.nl

© Gemeente Amsterdam