NED. CULTURELE SPORTBOND

De vooroordelen voorbij Expertmeeting over homosport 24 oktober Amsterdam

De vooroordelen voorbij? Een expertmeeting over homosport op 24 oktober in het Olympisch Stadion

Eén op de drie homosporters en één op de tien lesbische sporters houdt de seksuele voorkeur geheim bij de eigen sportvereniging. Deze en andere conclusies worden beschreven in het onderzoek ,Het gaat om de sport, dat in opdracht van het ministerie van VWS is uitgevoerd door het W.J.H. Mulier instituut.

Het rapport wordt op vrijdag 24 oktober a.s. aangeboden aan de staatssecretaris voor sportzaken, mevrouw Clémence Ross-van Dorp (onder voorbehoud), tijdens een expertmeeting die wordt georganiseerd door de stichting Homosport Nederland (v/h GISAH), de belangenorganisatie voor homoseksuelen in de sport, NOC-NSF, NISB en NCS. Aan de hand van prikkelende stellingen (deels gebaseerd op bevindingen uit het rapport), wordt gediscussieerd over het klimaat in de sport en welke verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

De diversiteit van de genodigden (georganiseerde sport, homo/lesbische sport, lokale, regionale en nationale politiek en beleidsmakers, studenten en medewerkers in de sport) garandeert een levendige discussie waarin alle relevante opinies voor het voetlicht zullen worden gebracht. Een aantal smaakmakers heeft reeds toegezegd deel te zullen nemen.

Workshops
In de workshops wordt nadrukkelijk ingegaan op het formuleren van mogelijkheden om vooroordelen en drempels verder af te breken. Verder wordt er ingegaan op de vraag hoe de diversiteit te verbeteren. De uitkomsten van elke workshop komen aan bod in de plenaire afsluiting. Van de deelnemers wordt nadrukkelijk verwacht dat zij de resultaten in concrete maatregelen vertalen. Hierdoor wordt zeker gesteld dat deze expertmeeting leidt tot concrete resultaten waarvan de reguliere sportwereld én de sportende homoseksuelen profiteren.

Workshop 1: Sportaanbieders uit georganiseerd en commercieel verband Waarom zijn homoseksuelen en lesbiënnes een interessante markt voor de reguliere georganiseerde sport? De workshop moet leiden tot meer duidelijkheid ten behoeve van beleidsinitiatieven gericht op homoseksuele sporters. Aansluiting wordt gezocht bij de binnen de sportwereld al lopende discussies over waarden en normen. Welke belemmeringen worden ervaren bij sportbeoefening door homoseksuelen?

Workshop 2: De homoseksuele- en lesbische sportconsument Welke keuzes staan de homoseksuele/lesbische sporter ter beschikking als het gaat om de sportbeoefening? Denk hierbij aan sporten in georganiseerd (regulier) verband, specifieke homosportgroepen en een combinatie van beiden. Welke schaalgrootte is nodig om specifieke sportgroepen op te richten? Deze workshop wil ook inzicht bieden in het huidige sportaanbod.

Workshop 3: Overheden en bestuurders
Wat betekent het kabinetsstandpunt 'iedereen moet kunnen meedoen' en de extra aandacht voor 'normen en waarden' concreet voor de rol van de overheid? De workshop richt zich op de vraag welke rol de overheid (landelijk, provinciaal en lokaal) heeft bij het betrekken van homoseksuelen en lesbiënnes bij de georganiseerde sport.

Meer informatie is te vinden op onze websites:
www.homosport.info/regulieresport/expertmeeting.html www.sport4all.nl

Programma
13.30 Ontvangst
14.00 Opening door Judith Schuijf
14.10 Presentatie rapport Het gaat om de sport door dr. Jan Janssens en aanbieding
aan staatssecretaris Ross-van Dorp
14.30 Discussie in drie workshops
15.30 Pauze, presentatie van Homosport Nederland (v/h GISAH) 16.00 Plenaire discussie op basis van de workshopresultaten 16.50 Afsluiting
17.00 Borrel

Olympisch Stadion, Amsterdam
Vrijdag 24 oktober 2003, 13.30-17.00 uur deelname gratis (aanmelden via website)

Informatie voor de redactie (