Gemeente Heeze-Leende


Feestelijke opening De Bazin

Feestelijke opening De Bazin Eerste afvalinzamelpunt in Nederland met verwerking aan de bron!

Op vrijdag 24 oktober 14.00 uur wordt in de gemeente Heeze-Leende De Bazin geopend; het eerste inzamelpunt in Nederland voor allerlei soorten verpakkingen en afval dat ter plekke wordt gesorteerd en verwerkt voor hergebruik. Burgemeester mw. L.C.F. van den Heuvel-Planje en wethouder F. M.P. Maas zullen als eerste De Bazin in gebruik nemen.

Elke Nederlander opent per dag maar liefst 7 nieuwe verpakkingen. Jaarlijks komt in Nederland ongeveer 2500 kiloton verpakkingsmateriaal op de markt. Overheid en bedrijfsleven hebben afgesproken dat in 2005 op zijn minst 70 procent van al het verpakkingsmateriaal gerecycled moet worden.

In de gemeente Heeze-Leende is een unieke oplossing gevonden voor het aan de bron inzamelen en hergebruiken van kunststoffen, genaamd De Bazin.
Bij De Bazin kunnen vanaf 24 oktober bijna alle soorten verpakkingen en afval worden ingeleverd; van melkpakken en boterkuipjes tot aan luiers en blik. Door het mede mogelijk maken van de ontwikkeling van De Bazin levert de gemeente Heeze-Leende een flinke bijdrage aan de verbetering van het milieu. Afval wordt bij het inzamelpunt direct gesorteerd en verwerkt voor hergebruik. Een grote milieuwinst dus, maar wat levert het direct op voor de inwoners van de gemeente? De afvalcontainer raakt minder snel vol en hoeft dus minder vaak aan de straat gezet te worden (kostenbesparing). Daarnaast ontvangen gebruikers van De Bazin een geldelijke beloning voor ieder blikje, pakje boter, melkpak etc dat zij inleveren.

Hoe werkt De Bazin?
In de supermarkt kan men onder andere glas, textiel, plastic, luiers, blik en drankenkartons inleveren. Bij het inzamelpunt zorgen duidelijke pictogrammen ervoor dat men het afval en de lege verpakkingen bij het juiste sorteersysteem inlevert. De verpakkingen worden met behulp van streepjescodes herkend op materiaalsoort, vervolgens door achterliggende machines gesorteerd en tenslotte fijngemalen. Recyclingbedrijven zullen de materialen uiteindelijk verwerken tot nieuwe producten.

Feestelijke opening
Op vrijdag 24 oktober om 14.00 uur wordt De Bazin feestelijk geopend in het bijzijn van een groot aantal genodigden. Burgemeester mw. L.C.F. van den Heuvel-Planje zal samen met wethouder F.M.P. Maas De Bazin als eerste in gebruik te nemen. De Bazin bevindt zich in supermarkt Super de Boer, Ten Borchwardplein 20 in Heeze. Vanaf dan kunnen inwoners van de gemeente hier tijdens de openingstijden van de supermarkt terecht voor het inleveren van hun verpakkingen en afval.

Kleurwedstrijd
Met het bevorderen van milieubewustzijn kan men niet vroeg genoeg beginnen! Op vrijdag 24 oktober gaat dan ook tegelijk met de opening van de De Bazin een kleurwedstrijd en een milieukennistest van start. Onder de beste inzenders wordt uiteindelijk een aantal leuke prijzen verloot.